logo

Anul 2016 în evenimente şi imagini: Iunie


https://www.ipn.md/ro/anul-2016-in-evenimente-si-imagini-iunie-7978_1031783.html

Învestirea Guvernului Filip, proteste, alegeri prezidenţiale directe după o perioadă de circa 20 de ani. Astfel de evenimente au marcat anul 2016. Agenţia de presă IPN, la final de an, prezintă evenimentele de rezonanţă care s-au întâmplat în fiecare din cele 12 luni.

Evenimentul lunii iunie: Condamnarea lui Vlad Filat la nouă ani de închisoare.




Pe 2 iunie s-a reunit, pentru prima dată în ultimii doi ani, formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană. Agenda de lucru a cuprins subiecte abordate în cadrul platformelor de dialog dintre Chişinău şi Tiraspol. Formatul de negocieri 5+2 este reprezentat de Chişinău şi Tiraspol, de către Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE, în calitate de mediatori, precum şi, de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, ca observatori. Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 până atunci a avut loc la Viena, în iunie 2014.

La 2 iunie întregul echipaj SMURD a decedat după ce elicopterul în care se afla a explodat în aer şi s-a prăbuşit în raionul Cantemir. Cele patru persoane se aflau în drum spre un pacient din Cahul. Este vorba despre o femeie şi trei bărbaţi, toţi patru fiind carbonizaţi. Accidentul a avut loc în condiţii de ploaie torenţială şi vizibilitate redusă. A doua zi, preşedintele Nicolae Timofti a semnat un decret prin care a fost declarată 3 iunie zi de doliu naţional în memoria membrilor echipajului SMURD. Membrii echipajului au fost decoraţi post-mortem cu Ordinul Republicii „în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu, precum şi pentru curajul, dârzenia şi spiritul de sacrificiu manifestate la salvarea de vieţi omeneşti în situaţii excepţionale”. După incident, autorităţile româneşti au decis sistarea pe o perioadă a intervenţiilor aeriene ale echipajelor SMURD, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în România. Familiile membrilor echipajului au primit ajutor în sumă de un milion de lei de la Guvernul Republicii Moldova.

Pe 3 iunie a început sesiunea de bacalaureat din 2016. Probele de examen au fost organizate în 102 centre de BAC, dintre care 30 în municipiul Chişinău. La sesiune au fost admişi 21 524 de candidaţi, 24,35% dintre aceştia sunt restanţieri din sesiunile anterioare. Rata de promovare a fost de 62%, iar nota medie – 6,7.

Pe data de 8 iunie Ministerul Economiei şi Gas Natural Fenosa au semnat un aranjament pentru regularizarea recuperării devierilor tarifare înregistrate ca urmare a neajustării tarifelor la energia electrică în perioada anilor 2012-2015. Părţile au convenit că perioada de recuperare a devierilor tarifare va începe la 1 ianuarie 2017 şi va dura până în 2020. La acel moment suma devierilor, ajustată la rata dobânzii, constituia 1,75 miliarde de lei. Suma urma a fi recuperată prin intermediul tarifelor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice calculate şi ajustate anual în scopul recuperării integrale a datoriei de bază pe parcursul perioadei de recuperare indicate, la o rată a dobânzii de 7,66% anual.

La mai bine de jumătate de an, în şedinţa din 9 iunie, Parlamentul a votat în primele două lecturi proiectul bugetului de stat pentru 2016, cu venituri prognozate de 48,5 miliarde de lei şi cheltuieli de 52,7 miliarde de lei. Deficitul bugetar, de 4,2 miliarde de lei, se estima că va fi acoperit, în mare parte, din surse externe de finanţare, dar şi din surse interne provenite din privatizări.

Tot pe 9 iunie preşedintele Nicolae Timofti a semnat decretele de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţiei sale. Cei doi au depus jurământul de credinţă Republicii Moldova pe 3 noiembrie.

Ploile torenţiale din 13 iunie au dus la inundarea a peste o sută de gospodării din Ceadîr-Lunga. Zeci de persoane au fost evacuate din locuinţe. Oamenii au fost cazaţi la rude şi într-un centru medical din oraş. În unele gospodării nivelul apei a ajuns chiar şi la peste un metru înălţime. Ploile au provocat prăbuşirea pereţilor a cinci case construite din lut, două dintre care erau nelocuibile. De asemenea, ploile puternice au afectat peste 200 de hectare de culturi agricole şi au deteriorat drumuri locale pe o distanţă totală de circa 22 de kilometri. Trei zile mai târziu Guvernul a decis alocarea ajutorului material în sumă de peste două milioane de lei pentru sinistraţi.

La 17 iunie, cele trei legi, numite generic „pachetul de integritate”, cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate şi cu declararea averilor, au fost votate în lectură finală de către Parlament. Actele adoptate au ca scop să asigure independenţa CNI. Astfel, urmează reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate în Centrul Naţional de Integritate, care va avea 30 de inspectori de integritate. Pachetul de legi include şi proiectul de Lege privind declararea averii şi a intereselor personale, acesta prevede depunerea declaraţiilor în regim online.

Pe 18 iunie Viorel Cibotaru a fost ales preşedinte al Partidului Liberal Democrat, în locul lui Vlad Filat, cercetat pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Viorel Cibotaru a declarat că priorităţile preşedinţiei în partid sunt reformarea PLDM, consolidarea capacităţilor partidului.

Tot pe 18 iunie, Parlamentul a votat în lectură finală politica bugetar-fiscală. Din documentul iniţial au fost excluse o serie de prevederi, cum ar fi majorarea impozitului funciar sau a accizului pentru importul de automobile. De asemenea, s-a renunţat la majorarea costului vinietelor şi s-a exclus şi impozitul pe autovehicule. Deputaţii au decis să introducă un nou impozit pe avere – pentru imobilele cu o suprafaţă de peste 120 de metri pătraţi şi care depăşeşte valoarea cadastrală de 1,5 milioane de lei. Impozitul propus e 0,8% din preţul locuinţei.

Pe 22 iunie, după o pauză de doi ani, s-a reunit Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova. La şedinţă s-a discutat despre nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE, despre proiectele de cooperare în plan parlamentar şi de sprijin din partea Parlamentului României.

La 22 iunie, primarul oraşului Orhei şi fostul preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii, Ilan Şor, a fost reţinut pentru 72 de ore. Reţinerea a avut loc în cadrul unei cauze penale intentate pe frauda bancară, şi anume pentru escrocherie în proporţie deosebit de mare şi spălare de bani. Ulterior, magistraţii au hotărât asupra reţinerii în izolator pe termene de până la 30 de zile. De pe 5 august până în prezent, Ilan Şor se află în arest la domiciliu.

Pe 27 iunie fosta şefă a Cabinetului fracţiunii parlamentare a PCRM, Alina Russu, a fost aleasă în calitate de preşedintă a Comisiei Electorale Centrale. La acelaşi post a candidat şi Maxim Lebedinschi, care a acumulat un singur vot. Noua componenţă a Comisiei Electorale a fost aprobată de Parlament pe 17 iunie după ce a expirat mandatul membrilor precedenţi ai CEC.

Tot pe 27 iunie, ex-premierul Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Sentinţa a fost pronunţată la peste opt luni de când politicianul se afla în arest. Acestuia i s-a mai aplicat o amendă în valoare de trei mii de unităţi convenţionale, echivalentul a 60 de mii de lei, şi a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de cinci ani. Totodată i s-au retras toate distincţiile acordate prin decret prezidenţial şi i s-au confiscat mai multe bunuri precum automobile, un imobil, dar şi acţiuni în unele companii. Atât acuzarea, cât şi apărarea, s-au declarat atunci nemulţumite de sentinţa aplicată. Procurorii au cerut iniţial 19 ani de închisoare pentru fostul premier, iar avocaţii – achitarea acestuia. Ex-premierul Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară în octombrie 2015 şi luat sub strajă chiar din plenul legislativului după ce omul de afaceri şi primarul oraşului Orhei, Ilan Şor, a depus un autodenunţ la Procuratură, declarând că i-ar fi oferit acestuia 250 de milioane de dolari, dar şi mai multe bunuri în schimbul unor servicii în perioada când Vlad Filat a fost premier. Curtea de Apel a menţinut sentinţa pronunţată de Judecătoria Buiucani. Avocaţii fostului premier au anunţat că vor contesta decizia la Curtea Supremă de Justiţie.

Selecţie de Anastasia Rusu, IPN