logo

Anul 2015 în viziunea politicienilor: cum a fost şi cum şi-ar fi dorit să fie


https://www.ipn.md/ro/anul-2015-in-viziunea-politicienilor-cum-a-fost-si-cum-7978_1024534.html

Partidul Socialiştilor: În 2015 Moldova a trăit cea mai depresivă perioadă

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, spune că 2015 este anul când Republica Moldova a trăit cea mai depresivă perioadă din 1992 încoace. Atunci a fost un război civil distrugător pentru ţară, în acest an însă a avut loc o trădare a poporului din partea clasei politice de la guvernare. Actuala guvernare a adus societatea la limita deznădejdii, la repulsie totală faţă de politică, la pierderea încrederii în instituţiile statului şi în ţară în general. „După aproape 25 de ani de independenţă, am ajuns să constatăm că o parte dintre cetăţeni nu mai au încredere în viitorul Republicii Moldova. În acest an s-a devalorizat leul, au crescut considerabil preţurile şi tarifele, continuă jaful din sistemul bancar, sunt închise şcoli şi spitale, oamenii pleacă peste hotare, este în continuare distrusă agricultura, este promovat şi încurajat unionismul antistatal, a crescut nivelul corupţiei, a crescut şi procentul oamenilor care trăiesc sub limita sărăciei, sunt ruinate satele, este transformată în suburbie capitala ţării, Chişinăul”, a spus politicianul.

Majoritatea evenimentelor politice şi economice din 2015 poartă o amprentă negativă, mai spune Igor Dodon. „Am avut cu toţii parte de o perioadă neagră, una dintre cele mai negre în istoria recentă a Republicii Moldova. Există o singură parte pozitivă – cetăţenii, în sfârşit, au înţeles faţa adevărată a guvernanţilor şi mai mult nu se vor lăsa înşelaţi de promisiunile politicienilor şi ale partidelor de dreapta”, a spus Igor Dodon, adăugând că, de facto, în anul curent trebuiau să se producă cel puţin cinci evenimente politice de amploare: să-şi dea demisia preşedintele Nicolae Timofti; să fie organizate alegeri parlamentare anticipate; să fie modificat articolul din Constituţie privind modalitatea de alegere a şefului statului, pentru a fi ales prin vot direct; să fie organizat un referendum privind vectorul extern al Republicii Moldova; să fie interzise prin lege orice mişcări şi acţiuni care ameninţă statalitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Suplimentar la cele menţionate, politicianul şi-ar fi dorit ca în acest an Chişinăul să aibă un primar general „competent şi responsabil, în persoana doamnei Zinaida Grecianîi, care ar fi salvat capitala din mizeria în care se află”. Igor Dodon ar mai fi vrut să fie restabilite relaţiile politice corecte cu Moscova, să fie reluate exporturile în Rusia, să se înainteze în procesul de reîntregire teritorială a ţării, prin dialog realist cu Tiraspolul, să crească salariile, pensiile şi bursele, ca cetăţenii să trăiască decent. „Dar sper ca aceste şi alte speranţe ale noastre, ale socialiştilor, să fie realizate în anii care vin, unele dintre ele poate chiar în 2016. Schimbările pozitive se vor produce abia după alegerile parlamentare anticipate. Iată de ce trebuie să insistăm cu toţii asupra acestor alegeri”, a încheiat politicianul.

Partidul Democrat: 2015 a fost un an al aşteptărilor care nu s-au realizat

Sergiu Sârbu, deputat PDM, a declarat că anul 2015 a fost un an al multor aşteptări care, cu părere de rău, nu s-au realizat din cauza unei profunde crize politice de sistem, generate de interminabile bătălii politice. A fost un an foarte complicat din punct de vedere politic şi care a afectat nivelul social-economic de dezvoltare a ţării, un an în care s-au perindat cinci premieri, inclusiv cei interimari.

„Poate avem şi un element pozitiv, deoarece observăm că, cel puţin, a început cu adevărat lupta împotriva corupţiei mari şi sperăm că acest început va da şi rezultate. Persoanele vinovate de frauda cea mare din sistemul bancar vor fi trase la răspundere, absolut toate persoanele implicate în această schemă, şi sperăm că banii care au fost sustraşi vor fi restituiţi”, a spus deputatul.

Sergiu Sârbu ar fi vrut ca acest în acest an să fi fost stabilitate, să se fi luat hotărâri care să apropie Republica Moldova de spaţiul european, să se adopte legi-cadru importante, spre exemplu Legea Procuraturii, să se facă reforme de ordin social, să se iniţieze reforma administrativă, să se avanseze în reforma sectorului justiţiei.

Partidul Liberal Democrat: Anul  2015 – an dezastruos

Grigore Cobzac, deputat PLDM, a subliniat că anul politic 2015 este dezastruos. „Au trebuit să fie demise încă două guverne, ca să înţelegem că orice alianţă cu PD-ul este „îmbrăţişarea ursului”, iar toate alianţele precedente au fost obstrucţionate din interior, de dânşii şi de sateliţii pe care îi controlează”, spus deputatul. În opinia sa, oricare altă construcţie politică, pe aceleaşi principii, va avea aceeaşi soartă şi că aşa va fi până când PD-ul „va prelua volanul”. Iar după, spune Grigore Cobzac, trebuie să fim pregătiţi să renunţăm la multe libertăţi cetăţeneşti. „Presa aservită PD-ului deja depune eforturi, pentru a inocula opinia publică că soluţia ar fi „mâna de fier”, şi „desigur” salvarea trebuie să fie – Plahotniuc”, a subliniat liberal-democratul.

Politicianul menţionează că unele aspecte pozitive din acest an ar fi că, în pofida formulei, „toţi contra PLDM”, partidul se menţine, unde în continuare rămâne multă lume bună. Potrivit lui, se creează premise pentru relansare, fie şi în ceasul al 12-lea. Alte aspecte pozitive, mneţionate de depuat, ar fi consolidarea în sondaje a ratingului Maiei Sandu şi a lui Ion Sturza, dar şi apariţia mişcării protestatare populare.

Aspectele negative ale anului politic 2015 ar fi renunţarea PLDM-ului la pre-condiţiile anunţate pe care trebuie de insistat, chiar şi cu riscul alegerilor anticipate. „Şi Maia Sandu, şi Ion Sturza „clocesc” popularitatea lor, irosind-o în comentarii politice interminabile”, mai spune deputatul. Un alt aspect negativ este nimicirea mişcării protestatare populare prin transformarea în partid politic, scăderea în sondaje a susţinătorilor cursului european, ca şi consecinţă a calităţii guvernării.

„În context, nu sunt adeptul teoriei „ştergem tot şi încep de la capăt; să vină in corpore o altă clasă politică”, este utopie, să nu creadă cei, spre exemplu de la Partidul Politic „Demnitate şi Adevăr”, că eventual ajunşi la guvernare, vor fi imuni la corupţie şi alte vicii sociale. Puterea corupe. Procesul de selectare a celor buni, în fruntea societăţii şi eliminarea oamenilor corupţi şi incompetenţi este esenţa democraţiei”, a spus deputatul.

Grigore Cobzac a mai spus că în acest an a fost necesar un Guvern stabil, cu premier puternic şi Maia Sandu ar fi fost soluţia. Potrivit lui, de la începutul mandatului trebuia de concentrat pe implementarea Planului de Acţiuni pentru realizarea Acordului de Asociere cu UE. Reformele dureroase trebuiau iniţiate la începutul mandatului şi desigur, scoaterea instituţiilor publice de sub controlul partinic. În opini sa, aceasta, automat, ar însemna un început al unei lupte eficiente împotriva corupţiei, care a infectat toată societatea, nu doar eşalonul de vârf al puterii. Deputatul subliniază că primele asemenea abordări ale Guvernului Streleţ au dus la demitere cu votul PCRM+PD+PSRM.

Partidul Liberal: 2015 – un an al posibilităţilor irosite

Valeriu Munteanu, vice-preşedinte PL, susţine că a constatat demult că în Republica Moldova se desfăşoară o continuă luptă geopolitică, iar fiecare an sau jumătate de an ne rezervă câte o bătălie politică determinantă. „Privit din această perspectivă, anul 2015 nu este foarte diferit din punct de vedere politic de anii precedenţi sau următorii, din simplul motiv că ne aflăm într-o luptă continuă pentru păstrarea vectorului de dezvoltare”, a spus liberalul.

În opinia sa, fluctuaţiile de pe scena politică au generat o stare de instabilitate, deloc favorabilă unei dezvoltări durabile, fiind, în mod evident, extrem de complicat, practic imposibil, să gestionezi prolific treburile Republicii Moldova, atunci când guvernarea este într-o continuă criză de legitimitate, iar Cabinetul de miniştri acţionează mai mult în calitate de guvern demisionar, lipsit de puteri depline.

Cu toate acestea, Valeriu Munteanu consideră că mult mai negative au fost oscilaţiile social-economice, care sunt resimţite şi în prezent de toţi cetăţenii. Anume declinul financiar-bancar, generat, în mare măsură, de delapidările consacrate, au făcut din 2015 un an al posibilităţilor irosite, iar consecinţele acestor scăpări se vor extinde pe mulţi ani înainte. Deputatul a subliniat că părţile pozitive sunt mult mai puţine, practic absente, însă dacă ar fi să puncteze un moment pozitiv, acesta ar fi volatizarea mai multor mituri politice şi conştientizarea imperiozităţii continuării parcursului european al Republicii Moldova.

Valeriu Munteanu a spus că acest an ar fi trebuit să fie mai puţin politic. Acest an ar fi trebuit să fie unul al acţiunilor reale, un an în care instituţiile statului să-şi îndeplinească sarcinile, fără a fi „perturbate” de luptele politice de la vârfuri. Însă, în absenţa stabilităţii, se pare că actorii publici, extenuaţi de degringolada omniprezentă, au depus mai puţin efort în atingerea obiectivelor, fiind demoralizaţi şi de trendul negativ al evoluţiei social-economice, generat, în mare măsură, de delapidările care au ieşit la iveală.

„La fel ca şi toţi cetăţenii, aş fi dorit un an al realizărilor frumoase, al rezultatelor palpabile şi al orizonturilor deschise. Chiar dacă pe unele segmente s-a reuşit atingerea obiectivelor, este evident că suntem încă prea departe de ţelul ales. Vreau să cred însă că, dublând eforturile, vom reuşi în noul an recuperarea terenului pierdut şi vom avansa cu paşi rapizi în implementarea prevederilor Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE şi scoaterea statului dintr-o criză fără precedent”, a menţionat vicepreşedintele PL.

Expert: Anul 2015, din punct de vedere politic, este pierdut pentru societate

Analistul politic, Ion Tăbârţă, consideră că anul 2015, din punct de vedere politic, este pierdut pentru societate. În opinia sa, acest an nu a venit cu o evoluţie a Republicii Moldova, care trebuia să fie în direcţia integrării în UE. Potrivit lui, politicienii din Moldova, mai degrabă, s-au preocupat de luptele inter-partinice sau între grupuri decât de grijile şi necesităţile reale ale cetăţenilor.

„La capitolul pozitiv putem considera prefigurarea unor lideri politici noi, de un alt fel de cultură, de o cultură poate europeană. Anul 2015 poate fi anul reformatării actualei clase politice şi reînnoirii ei cu o nouă clasă care ar putea să fie calitativ superioară decât cea existentă acum. Printre liderii noi este Maia Sandu, revenirea în procesul politic a lui Ion Sturza, poate şi Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr” chiar dacă sunt anumite obiecţii faţă de acest partid. În rest să vorbim despre aspecte pozitive, reforme reale, şi rezolvarea problemelor, nu putem”, a menţionat Ion Tăbârţă.

În acest an, expertul ar fi vrut să vadă o dinamică pozitivă pe direcţia integrării şi a modernizării europene a ţării, ar fi trebuit să fie anul când să înceapă implementarea Acordului de Asociere şi toate preocupările politicului trebuiau să se învârte în jurul implementării acestui document. Şi dacă în 2014 faptul că nu s-a trecut imediat la implementarea Acordului se poate explica prin febra electorală, atunci în anul 2015 politicienii nu au nicio scuză. Ion Tăbârţă spune că de fapt prin modul în care s-au comportat în acest an mai degrabă au demonstrat că se preocupă de interesele înguste de grup.

Mariana Galben, IPN