Anul 2014 nu a fost unul de progres la capitolul respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Deşi au fost iniţiate mai multe reforme şi au fost adoptate mai multe acte normative menite să îmbunătăţească situaţia în acest domeniu, realizarea lor a fost mai mult formală. Această este una dintre concluziile Raportului „Drepturile Omului în Moldova - Retrospectiva anului 2014” lansat joi, 16 iulie, de către Asociaţia Promo-LEX. Cercetarea, care a fost realizată de experţii a 8 organizaţii non-guvernamentale, denotă că pe mai multe segmente, situaţia drepturilor omului chiar s-a agravat comparativ cu anii precedenţi, transmite IPN.
Pavel Postică, director de programe la Asociaţia Promo-LEX, a declarat că în ceea ce ţine de respectarea dreptului de a nu fi supus torturii, a existat un număr mare de cazuri care nu sunt cercetate adecvat. Pe parcursul anului trecut, organele de drept au recepţionat peste 600 de plângeri cu privire la aplicarea torturii, iar ca urmare doar în 118 cazuri au fost pornite cauze penale. Asta deşi tot organele de drept menţionează că în 250 de situaţii au atestat vătămări corporale la reclamanţi.
Totuşi au fost atestate şi anumite aspecte pozitive, în special în ceea ce ţine de condamnările cu executare a torţionarilor, spune Pavel Postică. Dacă în anul 2012 nu exista nicio condamnare la pedeapsă reală, în 2014 numărul acestora a crescut până la 12.
Expertul Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova (CRJM), Sorina Macrinici, a menţionat că în ceea ce ţine de dreptul la un proces echitabil, acesta nu este întotdeauna respectat la modul practic. Printre cele mai grave probleme atestate, în anul 2014 se numără amânarea frecventă a şedinţelor de judecată şi rejudecarea repetată a cauzelor. De asemenea, securitatea reporturilor juridice este afectată negativ de casarea neregulamentară de către instanţa supremă a hotărârilor judecătoreşti civile irevocabile.
La capitolul violenţa în familie, raportul relevă mai multe lacune în ceea ce priveşte implementarea cadrului legal, printre care – aplicarea neuniformă a legislaţiei ce ţine de sancţionarea contravenţională a agresorilor pentru încălcarea măsurilor de protecţie, dar şi a legislaţiei privind tragerea la răspundere a acestora pentru acte de violenţă soldate cu vătămări uşoare sau neînsemnate a sănătăţii. În acest context, experţii recomandă armonizarea cadrului legal naţional în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie la standardele europene.
Referitor la regiunea transnistreană, raportul denotă că măsurile administraţiei regionale au redus la minim exprimarea opiniilor critice în adresa puterii locale. De asemenea, persecutarea apărătorilor drepturilor omului din regiune pentru simpla expunere în public şi participarea la anumite manifestaţii publice, demonstrează că administraţia secesionistă nu acceptă niciun fel de critici din partea populaţiei. Dreptul la asociere în regiunea transnistreană, la fel, este limitat, iar asociaţiile obşteşti şi grupurile de activişti sunt monitorizate de organele de securitate din regiune.
Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului „Apărarea şi monitorizarea drepturilor omului în republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană”, implementat de Asociaţia Promo-LEX cu sprijinul Civil Rights Defenders din fondurile Sida. Raportul este la cea de-a şasea ediţie.