logo

Anul 2014, în evenimente: Alegerile parlamentare


https://www.ipn.md/ro/anul-2014-in-evenimente-alegerile-parlamentare-7978_1017535.html

La sfârşit de an, IPN vine cu o retrospectivă a evenimentelor care au influenţat într-o măsură mai mare mersul lucrurilor în Republica Moldova şi prezintă părerea unor experţi despre care au fost efectele de moment ale acestor evenimente, dar şi care ar trebui să fie aşteptările pentru viitor în raport cu acestea.
---

Analistul politic Igor Boţan spune că rezultatele alegerilor fixează nu atât preferinţele electorale ale ceteţenilor pentru partide, cât preferinţele pentru un anumit vector de dezvoltare. Noi am avut alternativa – UE sau Uniunea Euroasiatică. Majoritatea cetăţenilor au ales UE, iar aceste rezultate au fost influenţate de o campanie isterică pe care au desfăşurat-o autorităţile moldoveneşti în privinţa unui aşa-zis maidan moldovenesc chipurile inspirat de forţele proruseşti din Moldova.

„Chiar dacă au existat astfel de idei, părerea mea este că această campanie desfăşurată a fost exagerată şi a avut menirea să mobilizeze cetăţenii cu viziuni pro-europene decepţionaţi de guvernarea care a durat 5 ani. Le-a reuşit acest lucru, dar vedem că după alegeri continuă persecutările cetăţenilor din Partidul Patria, exclus din campania electorală. Aceste persecutări, din punctul meu de vedere, sunt necesare doar pentru a sublinia postfactum un pericol pe care autorităţile au reuşit să-l îndepărteze”, a remarcat Igor Boţan.

În schimb, cetăţenii s-au ales cu o guvernare care a decepţionat şi despre care se poate spune că a nu a demonstrat voinţă politică de a redresa situaţia din Republica Moldova. Vedem că negocierile de constituire a unei noi majorităţi parlamentare se desfăşoară într-o manieră secretă. Probabil, cetăţenii nu înţeleg ce au de ţinut în secret cei care doresc să exprime interesele publice. Pentru Igor Boţan aceasta este marea decepţie, cetăţenii au fost puşi să aleagă răul cel mai mic, care acum este mult mai mare decât era anterior.

Aşteptările pentru viitor sunt pesimiste deoarece nu pot cei care 5 ani au generat scandaluri de corupţie din senin să devină responsabili şi să se apuce de implementat Acordul de Asociere. Igor Boţan crede că intrăm iarăşi într-o perioadă cu turbulenţe, cu nebuloase, cu scandaluri, care de această dată vor fi muşamalizate cu mai mare anteţie. „Aşteptările mele sunt foarte pesimiste în privinţa capacităţilor acestor partide de a oferi Republicii Moldova posibilitatea unei dezvoltări normale”, a spus analistul.

Un simplu lucru îl face să creadă asta – autorităţile au promis, acum 4 ani, că vor promova politici cu toleranţă zero faţă de corupţie, în consecinţă avem un nivel permanent în creştere a corupţiei.

Igor Boţan a mai spus că o nouă guvernare cu siguranţă ar fi tăiat din tentaculele corupţionale care s-au creat în ultimii 5 ani. Au rămas cei care au guvernat până acum, iar aceste tentacule pot fi doar fortificate, pot învălui Republica Moldova cu o nouă putere în favoarea clanurilor corupte de la guvernare. Isteria declanşată de ei, campania electorală, care a fost cea mai proastă, neonestă şi neliberă, şi-a arătat rezultatele. Mai mult decât atât, analistul este convins că, dacă ar fi câştigat alte forţe alegerile, cei care au deţinut guvernarea nu ar fi lăsat totul aşa, s-ar fi adresat la Curtea Constituţională, ar fi recurs la un maidan, ar fi exercitat presiuni asupra preşedintelui să nu numească un premier. Această victorie este, din punctul său de vedere, nemeritată, contextuală, o victorie care are la bază şi o anumită indulgentă din partea partenerilor de dezvoltare, o victorie învăluită de misterul privind partajarea funcţiilor.

Mariana Galben, IPN