logo

Anul 2013 a adus mai multe instrumente în lupta împotriva corupţiei, opinii


https://www.ipn.md/ro/anul-2013-a-adus-mai-multe-instrumente-in-lupta-impotriva-7978_1009904.html

Anul 2013 este net superior situaţiei din 2012 în sensul fortificării instrumentelor de prevenire a corupţiei. Prea mult accent a fost pus pe sistemul judecătoresc, în timp ce marea corupţie este în sistemul achiziţiilor publice. Afirmaţia aparţine directorului Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, şi a fost făcută în platoul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, notează PN.

În opinia lui Sergiu Ostaf, dacă din momentul în care va fi adoptat Pachetul de legi anticorupţie, vor fi 500 sau 1000 de persoane care nu îşi vor putea justifica averea, aceste persoane vor fi condamnate, iar acesta este efectul benefic de purificare a societăţii. Totodată, Sergiu Ostaf a spus că în 2013 a existat mişcare înainte pe diferite domenii, însă nu întotdeauna s-a soldat şi cu rezultat. Anumite instituţii au fost create, au început să lucreze, dar, deocamdată, sunt nişte indicatori de proces.

Politologul Vasile Croitoru a specificat că anul 2013 nu a fost valorificat pe deplin, iar 5 luni s-au pierdut în van. „Am avut o perioadă de 5 luni de instabilitate maximă. Din 5 martie până pe 29 mai aşteptam mai mult să fie campanie electorală decât reformatarea noului Guvern. De la 1 iunie până în momentul de faţă s-a făcut câte ceva. Faţă de 2012 sunt anumite realizări, dar nu corespund aşteptărilor cetăţenilor, care s-au săturat să aştepte. Într-un an preelectoral, e foarte greu să ne aşteptăm la paşi mari în lupta anticorupţie. Avem legislaţie conformă acquis-ului comunitar. Există foarte multe riscuri opunerii acestei lupte şi este foarte important să se dea dovadă de voinţă politică”, a spus Vasile Croitoru.

Expertul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Mariana Kalughin, a spus că Republica Moldova are legi pentru combaterea corupţiei din anul 2008, însă abia în 2013, în mod efectiv a început că funcţioneze Comisia Naţională pentru Integritate. În viziunea expertului, din pachetul de legi anticorupţie cea mai importantă prevedere este răspunderea disciplinară a judecătorilor. „La momentul prezentării proiectului de către Ministerul Justiţiei, erau anumite deficienţe. Proiectul cu testarea integrităţii s-a discutat foarte mult. Cred că testarea integrităţii poate fi o măsură eficientă, însă în exclusivitate în cadrul Poliţiei Rutiere”, a subliniat Mariana Kalughin.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare  a Autorităţilor Publice, Ion Dron, a subliniat că toate proiectele anticorupţie poartă un caracter oportunist sau de conjunctură, deoarece guvernarea era obligată să arate că face ceva în contextul Summitului de la Vilnius. „Am început anul foarte bine, cu descinderi la Guvern, cu dosare penale intentate miniştrilor, cu marile dosare de la FISC. E sfârşit de an şi cu ce s-au încheiat toate? Cu nişte reglări de conturi. Toţi am asistat la nişte spectacole de prost gust. Ne-am focusat pe sistemul judecătoresc, dar marii bani care se fură sunt de la bugetul de stat, am scăpat din vedere miniştrii, viceminiştrii”, a menţionat Ion Dron.

Ion Dron a spus că atât timp cât va exista lista judecătorilor care nu trebuie atinşi, toată vâlva luptei împotriva corupţie le face rău numai celor care muncesc cinstit. El sugerează clasei politice să nu adopte legi, strategii cu impact enorm în an electoral, deoarece acestea trebuie adoptate cu multă înţelepciune şi, analiză a impactului de viitor.