Anul 2008 pentru presă va fi unul de rezistenţă - interviu cu Alexandru Dorogan, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice APEL. CICLU DE MATERIALE INFO-PRIM NEO „AŞA A FOST ANUL 2007”
https://www.ipn.md/ro/anul-2008-pentru-presa-va-fi-unul-de-rezistenta-interviu-7967_967903.html
[ - Domeniul mass-media este considerat unul la care R. Moldova înregistrează un şir de restanţe pentru alinierea la standardele democratice. Cum apreciaţi evoluţiile înregistrate în 2007 la acest capitol şi ce previziuni aveţi pentru 2008?]
Anul 2007 a însemnat în opinia mea mai mult involuţii decât evoluţii pentru libertăţile prese în R. Moldova. Cunosc perioade când presa a fost mult mai liberă, când şi-a exercitat funcţiile fără presiuni, fără ameninţări, fără riscuri de a fi arestat, molestat, batjocorit. Oricum, pentru a fi obiectiv, trebuie să recunosc că în plan legislativ s-au produs şi schimbări pozitive, în special pe segmentul audiovizualului, după adoptarea Codului Audiovizualului când, în sfârşit, s-a reuşit să audiem pe mai multe frecvenţe radio cântece de acasă şi să discutăm în serios despre cota programelor proprii şi retransmise la TV.
Dar aici s-ar cam încheia evoluţia pozitivă pentru că actuala guvernare continuă să scindeze media, s-o partajeze, s-o manipuleze astfel încât să deţină controlul circa 70-80% asupra ei şi să fie foarte supărată pentru că nu a putut cuceri întregul segment.
Guvernările cu adevărat democratice sunt puternice prin faptul că stimulează existenţa unei prese libere, pentru că asta ar fi menirea presei, să critice guvernarea. Cei puternici „iau critica în piept”, aduc argumente, discută public toate problemele, găsesc soluţii pentru situaţii de criză în urma expunerii opiniei cetăţenilor.
Pentru audiovizualul moldovenesc anul 2007 a însemnat în special implementarea Codului care, în opinia politicienilor ce l-au doptat, urma să ne ralieze la standarde europene în domeniu. Ori tocmai aceste standarde au rămas doar pe hârtie. Implementarea lor, în special la serviciul public de radio şi TV creează mari discrepanţe între declaraţii şi realizări, sesizate şi de monitorii interni, dar şi de cei externi.
Anul 2008 pentru presă va fi unul de rezistenţă. Spun asta pentru cei care vor reuşi să le spună oamenilor adevărul.
[ - Care sunt cele mai mari încălcări ale libertăţii presei, care consideraţi că au fost admise în anul 2007?]
Orice încălcare este una gravă. Pe parcursul anului, libertatea presei, legislaţia naţională privind drepturile ei, au fost violate în atâtea rânduri, încât îmi vine greu să fac o clasificare care ar fi cele mai mari încălcări ale libertăţii presei. Şi totuşi în prim plan aş pune îngrădirea accesului jurnaliştilor la evenimente. Şirul este foarte lung. Pornind de la accesul jurnaliştilor la întâlnirea şefului statului cu feţele bisericeşti din municipiul Bălţi, dar şi eliminarea nemotivată a jurnaliştilor din sălile de judecată, agresarea de către poliţie a reporterilor Pro TV în exerciţiul funcţiunii, reţinerea reporterilor Pro TV, TV7, DTV în momentul când încercau să obţină informaţii de interes public. Şi nu în ultimul rând trebuie de menţionat îngrădirea accesului jurnaliştilor din presa românească la conferinţa de presă anuală a Preşedintelui Vladimir Voronin.
Specifice pentru R. Moldova la capitolul încălcări ale libertăţi presei ar fi cazurile Antena C, Euro TV, 103.5 FM Bălţi, când posturi apreciate de public au fost substituite, în pofida interesului public. Un caz aparte în opinia mea de încălcare flagrantă a legislaţii naţionale, dar şi a dreptului cetăţenilor noştri la accesul la informaţie este sistarea retransmisiei TVR1 pe teritoriul R. Moldova.
Toate împreună denotă clar implicarea politicului în încălcarea libertăţii presei în R. Moldova.
[ - Ce priorităţi ar trebui să aibă conducerea R. Moldova în anul 2008 pentru realizarea unor reforme benefice în domeniul mass-media?]
Am impresia că în condiţiile când actuala conducere a R. Moldova deţine o majoritate nu doar parlamentară ci şi pe segmentul mass-media, aşa cum spuneam anterior, ea nu prea este interesată în desfăşurarea unor reforme benefice în domeniul mas-media. O presă prea liberă, fiţi siguri, va schimba configuraţia politică. O mass-media liberă ar însemna un electorat liber, oameni care gândesc, aleg, oameni mai puţin controlaţi. Care guvernare ar accepta reforme benefice pentru mass-media aşa cum aţi întrebat? Doar o guvernare puternică şi sigură!
Din aceste considerente conducerea R. Moldova urmează să ofere un tratament egal pentru toată mass-media, să tolereze pluralismul de opinii, pe care mass-media este obligată să-l prezinte în beneficiul R. Moldova. În mod special guvernarea, dacă este sincer decisă în integrarea europeană R. Moldova, trebuie să asigure autonomia instituţională şi independenţa editorială a serviciului public de radio şi TV. Aceasta ar fi „foaia de turnesol” a voinţei politice în 2008 pentru reforme benefice în domeniul mass-media.