Anul 2007 poate fi calificat ca unul marcat de mai multe începuturi cu perspectivă. Interviu cu liderul Partidului Social Democrat Dumitru Braghiş. CICLU DE MATERIALE INFO-PRIM NEO „AŞA A FOST ANUL 2007”
https://www.ipn.md/ro/anul-2007-poate-fi-calificat-ca-unul-marcat-de-mai-7965_967907.html
[ - Cum apreciaţi anul politic 2007 pentru R. Moldova şi ce pronosticuri faceţi pentru evoluţia lucrurilor sub aspect politic pentru 2008?]
Anul 2007 poate fi calificat ca unul marcat de mai multe începuturi cu perspectivă. Întâi de toate, putem menţiona declinul continuu al partidului de guvernământ, pierderea de către comunişti a alegerilor locale generale şi instituirea administraţiilor democratice în majoritatea raioanelor. De fapt, rezultatele alegerilor locale din acest an au confirmat un adevăr pe care l-am spus la începutul anului într-o scrisoare deschisă prin care ceream demisia preşedintelui Voronin – cetăţenii ţării au obosit de conducerea comunistă, de minciunile şi cinismul puterii, de dezmăţul şi fărădelegile care au loc în ţară.
O altă realizare a anului 2007 a fost iniţierea procesului de fuzionare a partidelor de orientare social-democrată şi consolidarea polului social-democrat. În cadrul alegerilor locale generale Partidul Democraţiei Sociale şi-a demonstrat viabilitatea, acumulând, la doar un an şi jumătate de la înfiinţare circa 5%. Totodată am înţeles că doar consolidând spectrul politic de stânga putem miza pe o susţinere masivă din partea electoratului. Astfel am ajuns la 22 decembrie să desfăşurăm Congresul de unificare a Partidului Democraţiei Sociale şi Partidului Social Democrat, proces la care au aderat şi cele mai puternice organizaţii raionale ale Uniunii Centriste.
[ - Care au fost cele mai importante evenimente politice, în opinia Dvs, ce au avut un impact pozitiv pentru Republica Moldova şi care sunt cele care au influenţat negativ dezvoltarea R. Moldova?]
Printre eşecurile anului 2007 pot fi enumerate evenimentele, care au derivat din politica haotică şi nechibzuită a guvernării, din lipsa unor viziuni strategice asupra viitorului ţării noastre. Spre regret, în 2007 nu am avansat nici cu un pas în procesul de integrare europeană şi dovadă este felul cum s-a realizat planul de acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană. La principalele capitole – privind evoluţia democraţiei, libertatea presei, combaterea corupţiei – am înregistrat regrese. Chiar în pofida creşterilor economice din ultimii ani am ajuns ca situaţia ţării noastre să fie motiv de îngrijorare pentru Uniunea Europeană în ceea ce priveşte creşterea decalajului dintre Moldova - cea mai săracă ţară din Europa, şi următorul stat în acest clasament umilitor. Mai mult chiar, în acest an majoritatea cetăţenilor au devenit şi mai săraci, puterea lor de cumpărare fiind redusă de creşterea alarmantă a preţurilor, inflaţia enormă, reducerea numărului de locuri de muncă.
Nu ne putem lăuda cu mari succese în procesul de reunificare a ţării. Mai departe de unele declaraţii frumoase nu s-a mers – nu s-a reuşit reluare procesului de negocieri, nu s-a făcut nimic pentru apropierea poziţiilor.
Un alt eşec a fost politica externă a Republicii Moldova. Guvernarea a continuat aceeaşi linie total lipsită de perspectivă – de a ne certa cu toată lumea, şi întâi de toate cu vecinii. Relaţiile noastre cu România, Ucraina, Federaţia Rusă s-au deteriorat continuu, încât suntem astăzi priviţi de toată lumea ca un partener arogant şi nesigur.
[ - Care sunt priorităţile pentru formaţiunea Dvs pentru anul 2008, eventual şi 2009?]
Sperăm că anul 2008 va fi anul în care se vor amplifica tendinţele bune şi vor fi depăşite mai multe probleme cu care ne confruntăm. Suntem dispuşi de a continua procesul de unificare a formaţiunilor democratice pentru a propune, către campania electorală 2009, o alternativă reală şi puternică actualei guvernări populiste. Vom lucra intens pentru a demonstra că alegerea cetăţenilor ţării în favoarea formaţiunilor democrate din alegerile locale din 2007 a fost una corectă şi că această alegere trebuie reconfirmată la alegerile parlamentare din 2009.