Anul 2007 a fost un an nefast pentru mass-media din Moldova, în special pentru presa independentă de structurile statului şi de partidul de guvernământ. Interviu cu Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente. CICLU DE MATERIALE INFO-PRIM NEO „AŞA A FOST ANUL 2007”
https://www.ipn.md/ro/anul-2007-a-fost-un-an-nefast-pentru-mass-media-7967_967901.html
[ - Domeniul mass-media este considerat unul la care R. Moldova înregistrează un şir de restanţe pentru alinierea la standardele democratice. Cum apreciaţi evoluţiile înregistrate în 2007 la acest capitol şi ce previziuni aveţi pentru 2008?]
Anul 2007 a fost un an nefast pentru mass-media din Moldova, în special pentru presa independentă de structurile statului şi de partidul de guvernământ. Cazurile de presiune asupra mijloacelor de informare în masă, de îngrădire a accesului la informaţie, de hărţuire a mass-media în judecată şi chiar de agresiune directă asupra jurnaliştilor s-au produs frecvent în 2007, astfel încât nici nu poate fi vorba de alinierea la standardele democratice. Ar trebuie să vorbim, de fapt, despre îndepărtarea R. Moldova de la aceste standarde, lucru confirmat şi de cele 6 condamnări la CEDO ale Guvernului în dosare legate de presă, pronunţate în 2007.
Presupun că în 2008 situaţia nu se va îmbunătăţi, or, intrăm într-un an preelectoral, parlamentarele din 2009 având o miză enormă, în primul rând, pentru partidul aflat la putere. Cu siguranţă, re-distribuirea proprietăţii în mass-media şi concentrarea acesteia în mâinile unor persoane dirijate de politicienii cu influenţă, va continua şi în 2008. Început acum câţiva ani cu deetatizarea formală a presei guvernamentale, acest proces a continuat cu « acapararea » audiovizualului municipal şi a unei agenţii de presă, comportând riscuri enorme pentru condiţia libertăţii şi pluralismului mass-media din R. Moldova.
[ - Care sunt cele mai mari încălcări ale libertăţii presei, care consideraţi că au fost admise în anul 2007?]
În 2007 s-au făcut mai multe încercări de a timora presa incomodă autorităţilor, punându-i-se piedici în exercitarea meseriei, inclusiv prin îngrădirea accesului la informaţia de interes public (neadmiterea jurnaliştilor la unele întruniri cum ar fi, spre exemplu, întâlnirile
şefului statului cu feţele bisericeşti în mun. Bălţi, eliminarea nemotivată a reporterilor din sălile de judecată etc.), dar şi prin atacuri directe şi agresări ale jurnaliştilor. Elocvente în acest sens au fost abuzurile poliţiei în cazul reţinerii ilegale a echipei Pro TV Chişinău care filma o acţiune a unui partid de opoziţie, precum şi în cazul Euro TV (cazul cu buletinele de vot găsite în curtea acestei televiziuni), « arestarea » unei părţi a tirajului publicaţiei independente « SP » din Bălţi etc.
[ - Ce priorităţi ar trebui să aibă conducerea R. Moldova în anul 2008 pentru realizarea unor reforme benefice în domeniul mass-media?]
În opinia mea, obiectivele prioritare pentru Moldova în domeniul mass-media trebuie să fie deideologizarea audiovizualului public şi crearea condiţiilor pentru dezvoltarea şi sporirea viabilităţii presei independente. În ce priveşte audiovizualul public, este vital să fie eliminate influenţele politice în reglementarea şi în gestionarea activităţii IPNA Compania „TeleRadio-Moldova”. Este necesar să fie elaborate şi realizate politici eficiente de stimulare a dezvoltării presei independente. Aceste politici ar trebui să includă susţinerea presei de importanţă socială prin subvenţii indirecte, facilităţi fiscale, mecanisme clare şi transparente de acces la banii publici. De asemenea, este important să fie stimulate investiţiile străine directe în mass-media autohtonă, precum şi în domeniile conexe: industria poligrafică şi distribuţia.