Anual circa 7500 de cetăţeni ai Moldovei devin victime ale traficului de fiinţe umane
https://www.ipn.md/ro/anual-circa-7500-de-cetateni-ai-moldovei-devin-victime-ale-traficului-de-fiinte--7967_972201.html
Anual circa 7500 de cetăţeni ai Moldovei devin victime ale traficului de fiinţe umane (aproximativ 1% din 750 mii de cetăţeni care lucrează peste hotare), estimează Departamentul de stat al SUA. Organizaţiile specializate în combaterea traficului de fiinţe umane identifică anual circa 500 de victime. Restul persoanelor rămân neidentificate.
Centrul Internaţional „La Strada”, în colaborare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului desfăşoară la 21 şi 22 octombrie o conferinţă la care discută mecanismele naţionale de asistenţă a victimelor traficului, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit Anei Revenco, preşedinte „La Strada”, este necesar să se caute soluţii optime pentru rezolvarea problemei traficului de fiinţe umane. „Este imposibil a stabili cu exactitate dimensiunile de răspândire a fenomenului traficului de fiinţe umane în ţară, pentru că este o problemă ascunsă şi pentru că în Moldova lipseşte un sistem unic de colectare a informaţiilor de acest gen. Astfel, circa 60-65% dintre persoanele traficate rămân neidentificate”, a menţionat Ana Revenco.
Lucia Gavriliţă, viceministrul protecţiei sociale, familiei şi copilului afirmă că fiecare ţară care a trecut prin perioada de tranziţie se confruntă cu astfel de probleme. „Guvernul R. Moldova luptă împotriva acestui grav fenomen. Mai mult ca atât, o relaţie strânsă între societatea civilă şi autorităţile publice internaţionale va duce la rezolvarea problemei”, a declarat oficialul.
Conferinţa este consacrată Zilei Europene Antitrafic (18 octombrie) şi vizează aprecierea rezultatelor implementării Mecanismelor Naţionale de Referire (MNR) în cinci ţări selectate (Bulgaria, Belarus, Moldova, România şi Ucraina) prin analizarea practicilor existente şi elaborarea recomandărilor pentru fortificarea aplicării în practică a acestora.
MNR este considerat un instrument inedit de colaborare între structurile statale şi societatea civilă în combaterea traficului de fiinţe umane şi acordarea asistenţei protecţiei victimelor acestui flagel.
Parlamentul a aprobat şi legea privind prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane nr. 241-XVI din 20.10.2005, legea principală care reglementează raporturile juridice în domeniu.