logo

Anual circa 300 de copii ingerează corpi străini şi necesită intervenţii medicale de urgenţă


https://www.ipn.md/ro/anual-circa-300-de-copii-ingereaza-corpi-straini-si-necesita-7967_1030505.html

Anual la Institutul Mamei şi Copilului ajung în jur de 300 de copii care fie ingerează, fie aspiră corpi străini, iar alţi o sută de copii sunt internaţi cu agresiuni chimice după ce consumă substanţe alcaline sau acide. Acum aproximativ zece ani, procesul de examinare, dar şi de extragere a obiectelor străine era destul de anevoios din cauză că echipamentele medicale nu permiteau acest lucru. Însă, odată cu implementarea Proiectului moldo-elveţian REPEMOL - „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă în Moldova”, Moldova a fost asigurată cu echipamente moderne, care au contribuit la salvarea de vieţi de copii. Datele au fost prezentate la o conferinţă internaţională în Chişinău, organizată în perioada 25-26 octombrie, de către REPEMOL şi Ministerul Sănătăţii, transmite IPN.

În cadrul evenimentului a fost prezentat cazul unei familii. Mama micului pacient, care este din raionul Nisporeni, a povestit că are gemeni, iar acum patru ani unul dintre ei a înghiţit esenţă de oţet de 70%, care i-a ars tractul digestiv. Femeia spune că micuţul, care încă nu avea un an împlinit, a ajuns în stare extrem de gravă la spital, iar speranţele că ar putea fi salvat erau mici. După ce a fost examinat la spitalul raional, copilul a fost transferat la Institutul Mamei şi Copilului, iar după tratamente îndelungate a fost externat. Mama povesteşte că la întoarcerea acasă îşi alimenta copilul cu seringa sau sticla, din cauza repercusiunilor arsurii cu acid acetic concentrat. După o perioadă, starea băiatului s-a înrăutăţit din nou şi nu mai putea ingera mâncare. Datorită intervenţiei prompte a medicilor Secţiei endoscopie de la Institutul Mamei şi Copilului şi a utilajelor performante achiziţionate de REPEMOL, copilul a revenit la normalitate şi nu se deosebeşte prin nimic, practic, de fratele său geamăn.

Şefa Secţiei endoscopie, Valentina Raşcov, a declarat că datorită echipamentului medical a fost evitată o potenţială dizabilitate la copil. Potrivit ei, specialiştii au reuşit cu ajutorul echipamentelor să extindă diametrul esofagului de la 3 mm la 10 mm, iar starea copilului s-a ameliorat şi acesta poate să mănânce ca un copil obişnuit.

Solicită de IPN, Valentina Raşcov, a menţionat că cei mai expuşi unor asemenea accidente sunt copiii de până la şase ani, iar printre cele mai frecvente obiecte extrase din cavităţile nazale, bucale, din esofagul sau stomacul pacienţilor-copii se numără monedele, nasturii, seminţele, piesele mici demontabile, broşele etc. Potrivit ei, cele mai periculoase sunt bateriile mici şi obiectele magnetizate, deoarece sunt foarte greu de extras. În plus, nimerind în corp, încep să elimine o substanţă alcalină care este foarte agresivă pentru organism, distrugându-l. Bateriile pot provoca şi perforaţii în stomac, în tractul digestiv, precum şi peritonită, ducând deseori la necesitatea efectuării unor intervenţii chirurgicale.

Conferinţa internaţională cu genericul: „Calitatea serviciilor de sănătate şi siguranţa pacienţilor în asistenţa medicală acordată copiilor” este organizat în cadrul proiectului REPEMOL, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate din Republica Moldova şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate din România.