Anual, circa 2 mii de asistente părăsesc instituţiile medicale din R. Moldova
https://www.ipn.md/ro/anual-circa-2-mii-de-asistente-parasesc-institutiile-medicale-din-r-moldova-7967_964689.html
Salariul de aproximativ o mie de lei, lipsa spaţiilor locative, munca extenuantă şi imposibilitatea acordării îngrijirilor necesare numărului mare de pacienţi sunt factorii care determină circa 2 mii de asistente să părăsească, anual, instituţiile medicale.
Preşedinta Asociaţiei de Nursing din R. Moldova, Elena Stempovschi, spune că în aceste cifre practic nu sunt incluse absolventele colegiilor de medicină, o bună parte a cărora părăsesc locurile de muncă după 1-2 luni de activitate. În unele instituţii medicale din R. Moldova o asistentă medicală deserveşte până la 70 de pacienţi, pe când studiile internaţionale demonstrează că servicii calitative pot fi acordate de către o asistentă medicală doar la 4-6 pacienţi. Doar în asemenea condiţii se micşorează rata mortalităţii în spitale, iar pacienţii beneficiază de îngrijiri calitative şi multidimensionale. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că pe parcursul unui an în spitale au decedat 98 de mii de oameni din cauza erorior din aceste instituţii.
Studiile efectuate în câteva spitale din capitală au demonstrat că pe parcursul orelor oficiale de muncă numai pentru efectuarea tehnicilor medicale o asistentă îndeplineşte 2 norme zilnice. La ora actuală 10 mii populaţie este deservită de 62,1 asistente medicale. În acest context şi în lipsa unei remunerări decente, care cauzează cumularea, de regulă, a 2 funcţii, asistentele execută câte 4 norme. Aceasta generează îmbolnăvirea asistentelor, irascibilitatea, imposibilitatea de a oferi pacienţilor servicii calitative.
În condiţiile descrise, circa 22 000 de asistente medicale din R. Moldova sărbătoresc la 12 mai, Ziua Internaţională a Nurselor. Genericul din anul curent al acestei zile este „Mediu pozitiv de lucru – loc de muncă calitativ – îngrijirea calitativă a pacientului”. OMS şi Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (CIAM) au lansat un apel în toată lumea cu mesajul de a înlătura neajunsurile existente la ora actuală în ceea ce priveşte mediul de lucru al personalului medical şi a garanta, în acest fel, o îngrijire mai calitativă a pacienţilor.
CIAM reuneşte 129 de asociaţii de asistenţi medicali din toată lumea. Asociaţia de nursing din Republica Moldova este membru al Consiliului din anul 1996.