logo

Antreprenorii din turism vor putea accesa până la 500 de mii de lei pentru dezvoltarea afacerilor


https://www.ipn.md/ro/antreprenorii-din-turism-vor-putea-accesa-pana-la-500-7966_1099567.html

Antreprenorii din turism sau domenii conexe vor putea accesa, de săptămâna viitoare, resurse financiare sub formă de grant în sumă de până la 500 de mii de lei pentru a-și dezvolta afacerile. Contribuția proprie va fi de 30%. Programul de sprijin pentru dezvoltarea IMM-urilor în domeniul turismului a fost lansat astăzi la o pensiune din Trebujeni, transmite IPN.

Președintele Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, a precizat că resursele financiare accesate pot fi utilizate pentru crearea facilităților de cazare, de alimentare, pentru construcția de edificii care să fie utilizate în cadrul activității economice. Sunt eligibile companiile active, inclusiv cele care activează în alt domeniu, dar vor să se dezvolte și în turism.

Resursele financiare disponibile pentru antreprenori sunt de peste 10 milioane de lei anual, resurse care vin din bugetul de stat și UE. Aplicarea la program se va face online, pe oda.md.

Prezent la eveniment, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, a relatat că anul trecut cifra de afaceri din turism a depășit 800 de milioane de dolari. Oficialul a spus că vrea să vadă această cifră în creștere, la fel ca și numărul de turiști.

La rândul său, ministrul culturii, Sergiu Prodan, consideră că numărul de turiști străini care vizitează Moldova este infirm comparativ cui potențialul existent. În opinia sa, turismul receptor poate fi industria cea mai importantă a Moldovei, iar turismul rural este cel mai atractiv domeniu unde merită de investit. Ministrul culturii susține că Moldova este despre autenticitate, patrimoniu, creativitatea poporului și doar cu lucruri autentice va deveni extrem de populară.

Programul de sprijin pentru dezvoltarea IMM-urilor în domeniul turismului rural este unul din cele șapte programe susținute de UE. Acesta are ca obiectiv promovarea și facilitarea activităților de turism și antreprenoriat, crearea de noi afaceri, creșterea veniturilor în sectorul turistic. În 2023, ODA și delegația UE au semnat un acord de finanțare de 8 milioane de euro, resurse financiare care urmează să ajungă la antreprenori.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că Moldova este o țară cu un patrimoniu bogat și peisaje frumoase. UE oferă sprijin Republicii Moldova în parcursul său către o economie de piață durabilă și favorabilă incluziunii. Turismul și ÎMM-urile contribuie la o creștere economică durabilă creează locuri de muncă și contribuie la bunăstarea cetățenilor.

Oxana Benzing, fondatoarea și administratoarea unei afaceri în turism, a spus că a fost un parcurs lung de la pasiune la o activitate de familie, să fie angajate mai bine de 10 persoane din localitate, pe lângă asta au o colaborare frumoasă cu meșterii locali. A apreciat susținerea financiară acordată pe parcursul timpului pensiunii.

Pe lângă respectivul program, pentru antreprenorii din sectorul turismului sunt disponibile și alte programe, precum cel de retehnologizare, digitalizare, ecologizare sau cel dedicat debutanților.