Antreprenorii agricoli vor putea accesa credite pentru infrastructura post-recoltare
https://www.ipn.md/ro/antreprenorii-agricoli-vor-putea-accesa-credite-pentru-infrastructura-post-recol-7966_992742.html
Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) şi Directoratul Liniei de Credit pe lângă Ministerul Finanţelor au semnat Acordul de implementare a Programului de credite pentru infrastructura post-recoltare din Republica Moldova. Proiectul are o valoare de 12 milioane de dolari pentru următorii 4 ani. Finanţările sunt oferite în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA pentru stimularea investiţiilor private în infrastructura post-recoltare, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al FPM Moldova.
Conform Acordului, Directoratul Liniei de Credit (DLC) va stabili rata dobânzii pentru creditele acordate de FPM Moldova băncilor participante. În acelaşi timp, va ţine evidenţa împrumuturilor acordate băncilor participante şi beneficiarilor finali.
Directorul executiv al DLC, Raisa Cantemir, a menţionat că acest program de creditare este un produs financiar aşteptat pe piaţa locală, care va spori competitivitatea băncilor şi va contribui la dezvoltarea sectorului agricol. Până în prezent, 7 bănci din ţară şi-au exprimat interesul să participe în cadrul programului respectiv.
Directorul executiv al FPM Moldova, Valentina Badrajan, a declarat că deja din octombrie, după lansarea acestui program, antreprenorii agricoli vor putea accesa credite pentru a investi în infrastructura post-recoltare.
Conform politicilor şi procedurilor programului de creditare, vor fi acordate împrumuturi investiţionale şi operaţionale de la 50 de mii până la 600 de mii de dolari, cu rata dobânzii competitivă, pe termen de 3-7 ani.
Creditele vor fi destinate producătorilor agricoli şi agenţilor economici din domeniul agro-alimentar pentru procurarea sau construcţia depozitelor frigorifice; procurarea echipamentului pentru sortare, spălare, ambalare, producerea sucurilor, uleiurilor eterice, uleiului de floarea-soarelui; procurarea echipamentului de laborator pentru controlul calităţii; achiziţionarea camioanelor termo, frigo, refrigeratoarelor care corespund standardelor EURO 5 sau 6; procurarea echipamentului de prelucrare şi/sau producere a fructelor şi/sau legumelor uscate, fructelor şi/sau legumelor rapid congelate etc. Achiziţiile din contul acestor împrumuturi vor fi scutite de TVA şi taxe vamale.