logo

Antony J. Blinken: Sprijinim ferm suveranitatea tuturor statelor, inclusiv a Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/antony-j-blinken-sprijinim-ferm-suveranitatea-tuturor-statelor-inclusiv-7965_1088310.html

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony J. Blinken, a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor, inclusiv ale Republicii Moldova. Oficialul, aflat în vizită la Chișinău, a declarat că țările au dreptul să-și aleagă viitorul propriu. Și Moldova și-a ales un parcurs democratic, statul de drept și o relație mai apropiată cu instituțiile europene, iar SUA sprijină acest lucru respectând și statutul de neutralitate. Declarațiile au fost făcute la conferința de presă, susținută alături de președintele țării, Maia Sandu, transmite IPN.

Antony J. Blinken a declarat că războiul nejustificat al Rusiei contra Ucrainei a declanșat o criză umanitară care deja are un impact enorm în zonă, inclusiv în Republica Moldova. Și SUA vor face tot posibilul pentru a ajuta Republica Moldova cu asistența pe care o acordă refugiaților. Potrivit lui, administrația Biden a cerut Congresului American să aprobe suma de 2,75 miliarde de dolari, asistență umanitară pentru comunitățile oamenilor din Ucraina și a statelor care ajută oamenii din Ucraina.

În altă ordine de idei, oficialul american a menționat că SUA va investi 18 milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic –securitatea căruia este importantă pentru suveranitatea Republicii Moldova. De asemenea, sprijină negocierile în formatul 5+2 pentru a găsi o soluție cuprinzătoare în conflictul transnistrean care respectă integritatea teritorială a Moldovei cu acordarea unui statut special. SUA și Republica Moldova vor încerca să facă uz de toate oportunitățile pentru a întări relațiile bilaterale în toate domeniile – economic, educațional, cultural. „SUA va sprijini Moldova în realizarea priorităților – combaterea corupției, întărirea reformelor democratice, a responsabilității și integrității sectorului public și judiciar, precum și dezvoltarea unui sector de media independente care să ofere informații de încredere”, a mai spus Antony J. Blinken.

Președintele Maia Sandu a declarat că pe 18 februarie, doar două săptămâni în urmă, s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. „Pe parcursul a trei decenii, SUA ne-a susținut în efortul nostru de consolidare a societății și a economiei, de construire a unui stat democratic, unde fiecare cetățean poate fi și gândi liber. Suntem recunoscători pentru asistența oferită de guvernul și cetățenii SUA în această perioadă, peste 1,7 miliarde de dolari SUA, asistență care ne-a ajutat să ne consolidăm ca stat. Apreciem susținerea fermă a Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și pentru parcursul nostru european”, a notat șefa statului.

Potrivit ei, a început reformarea sistemului justiției, combaterea corupției în instituțiile statului, îmbunătățirea mediului de afaceri etc. Însă, realitatea care a început din 24 februarie, a pus pe pauză planurile. Este o perioadă sumbră pentru întreaga regiune, unde toate eforturile sunt îndreptate spre consolidarea societății în jurul unui singur obiectiv – pacea în regiune. „După cum știți, războiul din Ucraina se desfășoară chiar la frontiera țării noastre. Am condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei si am chemat la pace din prima oră a acțiunilor militare. Vom continua să chemăm la dialog și la găsirea unor soluții pașnice ca singura modalitate de a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei și cetățenilor săi”, a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că Republica Moldova, ca stat neutru – principiu înscris în Constituție – a decis să întindă o mână de ajutor oamenilor care sunt afectați direct de urgia războiului. Potrivit ei, peste 250 de mii de oameni au trecut frontiera dintre Ucraina și Moldova de la începutul războiului; o bună parte dintre aceștia rămân, deocamdată în Moldova.

„Republica Moldova are nevoie de ajutorul și contribuția imediată și semnificativă a comunității internaționale pentru ca oamenii și economia noastră să facă față în continuare acestor provocări. Avem nevoie urgent de ajutoare pentru cazarea temporară a acestor oameni, asigurarea lor cu strictul necesar și redirecționarea fluxului de refugiați care doresc să plece în alte țări către statele europene care au o capacitate mai mare să-i primească. Unele state și-au exprimat deja disponibilitatea de a prelua și găzdui refugiați din Ucraina în perioada următoare. Doar cu eforturile comune, consistente și rapide ale tuturor partenerilor putem ajuta Ucraina”, a spus președinta.

Șefa statului și-a exprimat speranța că vizita secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii va da un suflu nou parteneriatului moldo-american. „Parteneriatul moldo-american ne va ajuta să consolidăm reziliența Republicii Moldova, să întărim capacitatea țării noastre de a răspunde provocărilor vremii. Iar o Moldovă mai puternică, mai rezilientă poate deveni un pol de stabilitate și dezvoltare în regiune, un partener de încredere și un avanpost al lumii libere”, a conchis Maia Sandu.