logo

Antimafie îşi propune modificarea Constituţiei şi desfiinţarea Procuraturii Generale


https://www.ipn.md/ro/antimafie-isi-propune-modificarea-constitutiei-si-desfiintarea-procuraturii-gene-7965_1007433.html

Republica Moldova şi-a epuizat resursele instituţionale, iar pentru a depăşi această situaţie este necesară modificarea Constituţiei, desfiinţarea Procuraturii Generale şi a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, dar şi condamnarea clanurilor politico-mafiote. Restructurările  în cauză sunt prevăzute în Programul „A II-a Republică”, votat la 27 august în cadrul congresului Mişcării Populare Antimafie, transmite IPN.

Programul va sta la baza viitoarei campanii electorale în care se va implica formaţiunea şi este orientat spre susţinerea dezvoltării businessului mic şi mijlociu şi a domeniului educaţiei. Programul prevede înfiinţarea unui tribunal politic şi reorganizarea sistemului vamal şi fiscal. Potrivit membrilor Mişcării Populare Antimafie, obiectivele trasate în Declaraţia de Independenţă şi în Constituţie au eşuat, iar prin acest program, Republica Moldova are o şansă la viaţă.

Liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a spus că fiecare cuvânt din acest program vine să excludă oligarhia, să asigure o funcţionalitate mai bună a statului şi un nivel de trai european în Republica Moldova. „În 22 de ani de când există Republica Moldova, cetăţenilor li s-a umblat la buzunare. De 22 de ani, toată conducerea din Republica Moldova se ocupă cu deturnarea fondurilor statului în interese de clan şi de grup”, a declarat Sergiu Mocanu.

Liderul Antimafie a adăugat că cei care au declarat integrarea europeană drept ideal al ţării au obţinut doar plecarea cetăţenilor peste hotare şi locuinţe personale „ca în cele mai bune case din Europa”. „În Europa oamenii bogaţi provin din lumea afacerilor, în Republica Moldova bogaţi sunt judecătorii, procurorii şi politicienii”, a remarcat politicianul.

Preşedintele Mişcării Populare Antimafie de la Cantemir, Alexandru Florenţa, a spus că oamenii sunt dezamăgiţi de guvernare. „Întreaga clasă politică de la noi este criminală. Au privatizat partidele, au privatizat mass-media şi au pus mâna pe stat”, a spus Alexandru Florenţa.

Natalia Stratan, reprezentantă a organizaţiei Antimafie de la Călăraşi, a spus că societatea nu mai are puterea de a suporta acţiunile corupte ale actualei guvernări, care şi-a schimbat doar denumirea, nu şi comportamentul. „A II-a Republică este absolut necesară. Este un program scurt şi clar, care are paşi concreţi ce se cer de făcut. Nu trebuie crezuţi politicienii care spun că e greu. Gospodarul face curăţenie în ograda sa. Nu trebuie să aşteptăm să vină altcineva să ne facă ordine la noi în ţară”, a menţionat Natalia Stratan.

În cadrul unor intervenţii video în direct, mai mulţi moldoveni care au emigrat au spus că modificarea Constituţiei este absolut necesară pentru o ţară mai prosperă, fără fraude şi corupţie.

În cadrul congresului au fost operate modificări şi în conducerea formaţiunii. Vicepreşedinţi au fost aleşi: Daniela Bodrug, Valerian Vartic şi Alexandru Florenţa, iar secretar general – Andrei Badiu. De asemenea, au fost votaţi şi membrii Biroului Politic.

Congresul s-a încheiat cu o acţiune de protest. Peste 300 de reprezentanţi ai mişcării din toate regiunile ţării s-au deplasat în centrul capitalei şi au scandat: „Jos mafia”.