logo

„Antimafie” atrage voturile celor disperaţi, CAMPANIЕ IPN


https://www.ipn.md/ro/antimafie-atrage-voturile-celor-disperati-campanie-ipn-7978_1014765.html

La 30 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. O parte din partidele politice deja au început, oficial sau neoficial, activităţile electorale, altele încă nu. Agenţia IPN şi-a propus să fixeze „portretele” formaţiunilor politice, înregistrate în percepţia societăţii, până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Credem că este un exerciţiu util pentru electoratul din Moldova care va obţine informaţie concentrată suplimentară de care va putea ţine cont în ziua alegerilor, dar şi pentru înseşi partide care vor obţine indicii în plus pentru corectarea imaginii. S-ar putea ca acest tablou să prindă bine şi pentru o mai bună înţelegere între ceea ce vrea să fie şi ceea ce este în realitate un partid sau altul din Republica Moldova. În acest scop, mai mulţi experţi au fost solicitaţi să se exprime vizavi de şansele partidelor de a ajunge în viitorul legislativ, cum şi-au îndeplinit promisiunile făcute la fostele alegeri, eventualele coaliţii, subiecte, tactici şi strategii pe care acestea le vor utiliza pentru a se impune mai mult în faţa electoratului. Formaţiunile politice sunt prezentate în ordinea dictată de numărul mandatelor deţinute în actualul legislativ şi scorul electoral obţinut în ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în anul 2010.
---

Mişcarea populară „Antimafie” utilizează mesaje negative, că totul în ţară este corupt, controlat de oligarhi, astfel reuşind să atragă doar voturile celor disperaţi. Această formaţiune nu are şanse să câştige alegerile cât timp societatea nu şi-a dezvoltat „gradul zero de toleranţă” a corupţiei.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, afirmă că Mişcarea populară „Antimafie” a fost creată în mod artificial de către unele forţe politice care au găsit şi un lider carismatic. Dar această formaţiune a fost gândită altfel şi până la urmă s-a adeverit că are rezultate foarte mici. Expertul consideră că oamenii disperaţi vor alege acest partid, deoarece membrii formaţiunii merg pe mesajul negativist, că totul este rău, că toţi sunt mafioţi şi oligarhi.

Victor Juc este de părere că „Antimafie” va promova cel mai mult în campania electorală mesajul anticorupţie. „Mai încearcă ei să facă unele acţiuni, se pronunţă pe internet. Dar cred că şansele lor sunt egale cu zero deoarece societatea moldovenească încă nu a ajuns la ideea de toleranţă zero a corupţiei. Poate în România ar avea mai multe şanse, unde se derulează dosare ale mogulilor”, a spus Victor Juc.

Expertul susţine că mesajele „Antimafie” nu s-au materializat, la fel ca şi la comunişti, care nu au reuşit să realizeze revoluţia de catifea, iar mişcarea aşa şi nu realizat „republica a doua” pe care o promovează. Victor Juc menţionează că membrii „Antimafie” luptă cu corupţia, dar nimeni nu poate garanta că, dacă ar veni la putere, vor fi corecţi şi cinstiţi. „În Moldova mergând doar pe un mesaj negativist ai putea acumula un număr de votanţi, dar care nu-ţi va asigura accesul în Parlament. Atât Mişcarea Antimafie, cât şi alte partide mizează că vor crea forţa a treia, dar în Moldova încă nu se întrevede o forţă a treia”, a subliniat expertul.

Denis Cenuşa, expert în politologie, spune că această formaţiune nu are şanse să treacă pragul electoral la alegerile din acest an, deoarece este un partid în creştere. Expertul menţionează că Mişcarea populară „Antimafie” are alegători, dar traiectoria sa politică este mult prea scurtă şi nu a reuşit să se impună în viaţa politică din ţară. În acelaşi timp, expertul crede că sunt mai multe elemente contradictorii ale acestui partid, liderul căruia, Sergiu Mocanu, a fost cândva asociat cu PCRM, fiind consilierul lui Vladimir Voronin. Denis Cenuşa crede că subiectele abordate de formaţiune în campania electorală vor fi scandalurile de corupţie, de trafic de influenţă şi cea mai importantă ţintă a atacurilor va fi Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat.

Politologul Olga Nicolenco apreciază imaginea „Antimafie” ca fiind irascibilă şi iritată. Expertul consideră că unii membri ai formaţiunii au şanse să ajungă în viitorul legislativ doar pe listă comună cu alt partid.
---

În cadrul acestei campanii IPN a publicat materiale despre aprecierile date de către experţi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Partidului Liberal Reformator, Partidul ui Renaştere, Partidului  Socialiştilor din Republica Moldova, Partidului Acţiunea Democratică şi Partidului Naţional Liberal.

Mariana Galben, IPN