logo

Anticipatele sunt un instrument inevitabil în Ucraina și Moldova, dar improbabil în Georgia, opinie


https://www.ipn.md/ro/anticipatele-sunt-un-instrument-inevitabil-in-ucraina-si-moldova-dar-7978_1048915.html

Alegerile anticipate deja figurează pe ordinea de zi a politicului ucrainean pentru data de 21 iulie 2019. Același lucru se poate materializa în cel mai scurt timp în Moldova, atunci când se va scurge termenul limită pentru activarea parlamentului, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol analitic pentru Agenția IPN.

Președintele Dodon investighează termenul legal pentru dizolvarea Parlamentului în iunie și ulterioara organizare a anticipatelor, reamintește politologul. El mai sugerează că, potrivit legislației electorale, scrutinul ar putea avea loc în toamna lui 2019.

Dionis Cenușa compară situația din Moldova cu cea din Georgia. Dacă partidul lui Ivanishvili va fi dezertat masiv, atunci alegerile anticipate până la cele ordinare planificate pentru 2020 ar putea deveni o idee atractivă, mai ales pentru că permite folosirea votului mixt, valabil până în 2024.

Președintele Zelensky planifică să transfere succesul scrutinului prezidențial asupra formațiunii sale „Slujitorul Poporului”, accentuează Dionis Cenușa, folosind anticipatele agreate pentru 21 iulie. Un parlament prietenos i-ar permite să adopte măsurile populiste, promise cetățenilor în campania electorală, reiterează politologul.

La fel, anticipatele sunt inevitabile în Moldova, unde imposibilitatea formării coaliției poate duce la încetarea mandatului Parlamentului ales pe 24 februarie 2019.

Alegerile anticipate riscă să aibă un caracter destructiv, deoarece păstrarea votului mixt va menține practic aceleași rezultate pentru principalele trei forțe politice: PSRM – 35 mandate, PDM – 30, iar ACUM (PAS și Platforma DA) – 26, reamintește politologul.

Din acest punct de vedere, criza politică existentă nu va fi soluționată, ci doar amânată și respectiv perpetuată. Împreună cu aceasta va fi întârziată posibilitatea de a restabili finanțarea externă, iar destabilizarea politică a țării este descurajatoare pentru investiții și stimulatoare pentru migrația cetățenilor, argumentează Dionis Cenușa.

Pentru Georgia alegerile anticipate pot servi doar ca încercare de a restabili contractul social cu cetățenii, care tot mai des protestează pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață, scrie politologul.

Sondajele georgiene arată o susținere de doar 21% pentru Visul Georgian și 15% pentru Mișcarea Națională Unită (MNU). De asemenea, din lista de 37 de politicieni, oligarhul Ivanishvili este perceput cel mai negativ - 39%, subliniază politologul. El concluzionează că anticipatele nu sunt o soluție salvatoare, dar i-ar permite lui Ivanishvili să reteze avântul opoziției.

Alegerile anticipate pot fi utilizate pentru a recroi un sistem politic, dacă votul proporțional este restabilit pentru a contrabalansa pârghiile de influență ale grupurilor oligarhice din Ucraina, Moldova și Georgia, conchide politologul.