logo

Anthony Blinken: Salutăm statutul Republicii Moldova de țară-candidat la UE


https://www.ipn.md/ro/anthony-blinken-salutam-statutul-republicii-moldova-de-tara-candidat-7965_1091183.html

„Un rezultat remarcabil al eforturilor depuse de țară și de Guvern”. Astfel a calificat șeful diplomației americane, Anthony Blinken, obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat la aderare. În timpul întrevederii pe care a avut-o cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, înaltul oficial american a menționat că SUA vor susține în continuare reformele necesare apropierii Republicii Moldova de comunitatea europeană, transmite IPN.

În timpul discuțiilor cu premierul Natalia Gavrilița, la Washington, Anthony Blinken a menționat că transformările inițiate de Guvern sunt privite cu mult optimism de către Statele Unite ale Americii, care vor susține toate reformele demarate de guvernarea de la Chișinău, precizează un comunicat de presă al Guvernului. „Vedem un Guvern cu o agendă puternică de consolidare a democrației, combatere a corupției, și asigurare a securității energetice –  toate domenii pe care Statele Unite le susține plenar”, a menționat șeful diplomației americane, citat în comunicat.

La rândul său, premierul Republicii Moldova a vorbit despre reformele demarate în justiție, reforme ce vizează combaterea corupției și consolidarea instituțiilor statului, dar și despre asistența necesară în implementarea reformelor în domeniile strategice. Potrivit șefei executivului, asigurarea bunăstării cetățenilor și susținerea păturilor vulnerabile este o prioritate pentru guvernare. „Muncim pentru a continua procesul de modernizare a țării și pentru a implementa agenda europeană a Republicii Moldova, urmare a deciziei de acordare țării noastre a statutului de candidat de aderare la UE. Acum, avem o responsabilitate și mai mare față de cetățenii noștri care aspiră să facă parte dintr-un spațiu al păcii, stabilității și al familiei statelor UE”, a spus Natalia Gavrilița.

La Washington, prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o discuție cu administratoarea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Samantha Power, în timpul căreia a fost analizată posibilitatea inițierii unor noi proiecte în domeniul educației, agriculturii, turismului, mass-mediei. Proiecte de dezvoltare care ar putea fi susținute financiar de USAID.

În timpul întrevederii, șefa USAID, Samantha Power, a declarat că SUA, implicit instituția pe care o conduce, vor rămâne aproape de cetățenii Republicii Moldova, iar încurajarea consolidării democrației participative și creșterea economică durabilă vor rămâne cap de listă  pe agenda proiectelor desfășurate în țara noastră.

Întrevederea dintre Natalia Gavrilița și Samantha Power este a doua din ultima jumătate de an.