logo

Ansamblul „Fluieraş” marchează 70 de ani de la fondare


https://www.ipn.md/ro/ansamblul-fluieras-marcheaza-70-de-ani-de-la-fondare-7967_1019860.html

Ansamblul de cântece şi dansuri populare „Fluieraş” a sărbătorit printr-un concert festiv la 29 aprilie 70 de ani de la fondare. Evenimentul a fost dedicat şi conducătorului colectivului, artistului Serghei Lunchevici, care la această dată ar fi împlinit 81 de ani, transmite IPN.

Ministrul culturii, Monica Babuc, a exprimat cuvinte de admiraţie şi recunoştinţă pentru activitatea îndelungată şi aportul considerabil adus de către ansamblu promovării valorilor şi artei muzicale naţionale.  „Serghei Lunchevici, cel care a condus colectivul Fluieraş mai mult de patru decenii, a devenit simbolul lui, dar şi unul din simbolurile culturii noastre naţionale. Acest neasemuit lăutar se contopea cu vioara lui la fiecare interpretare a sa. Prin cultura sa rară, prin modestia care l-a definit, a lăsat un nume notoriu în cultura naţională”, a notat Monica Babuc.

Înfiinţat în anul 1945 la Filarmonica de Stat, Ansamblul de cântece şi dansuri populare „Fluieraş” este unul dintre primele colective profesioniste din Republica Moldova. Spectacolele prezentate în Moldova, dar şi în peste 50 de ţări, s-au bucurat de o înaltă apreciere din partea publicului meloman.