logo

ANRE cere de la Moldelectrica justificarea costurilor de transport al energiei electrice


https://www.ipn.md/ro/anre-cere-de-la-moldelectrica-justificarea-costurilor-de-transport-7966_1094306.html

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a cerut de la Moldelectrica să prezinte date suplimentare care să justifice toate costurile suportate de operator la prestarea serviciului de transport al energiei electrice. Aceasta, după ce întreprinderea a cerut majorarea tarifului pentru respectivul serviciu cu peste 80%, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, ANRE menționează că serviciul de transport al energiei electrice constituie un element de cost care se include la determinarea tarifelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice și ulterior a prețurilor reglementate la energia electrică furnizată de Premier Energy” și FEE Nord. „După finalizarea examinării solicitării de majorare a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice a Î.S. „Moldelectrica”, Agenția va informa publicul și consumatorii privind rezultatele finale, și după caz, va adopta decizia corespunzătoare”, menționează instituția.

Serviciul de transport al energiei electrice este parte componentă a prețului reglementat de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali, cu o pondere în structura totală a prețului de aproximativ 5-6%. O eventuală majorare a acestei componente nu va avea impact imediat asupra prețurilor la energia electrică furnizată consumatorilor finali, precizează ANRE.

Moldelectrica a depus o cerere de aprobare a tarifului ajustat pentru serviciul de transport al energiei electrice la 6 decembrie. Întreprinderea a solicitat ca noul tarif pentru serviciul de transport al energiei să fie de 26,43 bani pentru un kWh, ceea ce este cu circa 82% mai mult decât actualul tarif de 14,50 bani pentru un kWh.