logo

ANRE a aprobat Regulamentul privind procedura de schimbare a furnizorului de gaze


https://www.ipn.md/ro/anre-a-aprobat-regulamentul-privind-procedura-de-schimbare-a-furnizorului-de-gaz-7966_1014822.html

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat Regulamentul privind procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale pentru consumatorii finali. Astfel, consumatorul final poate încheia contracte de furnizare a gazelor naturale cu orice furnizor, inclusiv din străinătate, transmite IPN.

„Consumatorul trebuie să urmeze o procedură descrisă în regulament, începând cu notificarea actualului furnizor, achitarea tuturor datoriilor pentru gazele consumate şi a penalităţilor până la data rezilierii contractului de furnizare. După aceasta, va semna contractul cu furnizorul nou”, a menţionat Andrei Sula, care a prezentat proiectul. Regulamentul stabileşte drepturile şi obligaţiile părţilor în procesul de schimbare a furnizorului. Termenul stabilit de regulament pentru întreaga procedură este de 20 de zile.

Un furnizor nou este compania Energocom, care a obţinut licenţă de furnizare a gazelor naturale acum 3 săptămâni. La acesta ar urma să se transfere locuitorii raionului Ungheni, care din septembrie vor beneficia de gaze naturale din România, prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni. La prima etapă, vor primi gaze naturale româneşti circa 12 mii de consumatori, după care beneficiari vor deveni şi consumatori din raioanele învecinate Călăraşi şi Nisporeni.

La şedinţa publică au participat mai mulţi reprezentanţi ai SA Moldovagaz, care au  spus că documentul nu a luat în consideraţie interesele actualului furnizor. Şeful serviciului juridic al întreprinderii, Radu Mandraburcă, este de părere că, la modul practic, procedura de schimbare a furnizorului va fi dificil de aplicat. Nu e clar cine va acoperi cheltuielile pentru gazele livrate pe parcursul celor 20 de zile oferite pentru schimbarea furnizorului, cum se va calcula acest consum. Nu trebuie scăpaţi din vedere nici consumatorii de rea credinţă, care în perioada de trecere la alt furnizor ar putea interveni în aparatele de evidenţă a consumului şi nu este clar cine va achita verificările contoarelor.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a relevat că regulamentul aprobat creează premise necesare asigurării concurenţei pe piaţa gazelor naturale, având în vedere separarea legală şi funcţională a activităţilor de distribuţie de cele de furnizare a gazelor naturale.