logo

ANRCETI a eliberat licenţe noi pentru trei operatori de telefonie mobilă din republică


https://www.ipn.md/ro/anrceti-a-eliberat-licente-noi-pentru-trei-operatori-de-telefonie-mobila-din-rep-7966_1014290.html

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a emis decizii de eliberare a opt licenţe pentru dreptul de a utiliza benzile de frecvenţe radio pentru cei trei furnizori de telefonie mobilă din republică, SA „Orange Moldova”, SA „Moldcell” şi SA „Moldtelecom”. Termenul de valabilitate a noilor licenţe este de 15 ani, începând cu 6 noiembrie anul curent, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ANRCETI , SA „Orange Moldova” şi SA „Moldcell” vor obţine câte trei licenţe fiecare. SA „Moldtelecom” va obţine două licenţe. Licenţele vor fi eliberate furnizorilor după achitarea de către aceştia a sumei integrale a taxelor de licenţă, în termen de 30 de zile de la data adoptării de către ANRCETI a deciziei de eliberare a licenţelor respective. În total, furnizorii respectivi urmează să achite pentru licenţe la bugetul de stat echivalentul a 62,5 milioane de euro.

Toate licenţele vor fi acordate de către ANRCETI, în premieră, în regim de neutralitate tehnologică. Aceasta înseamnă că titularul de licenţă va putea să aleagă singur şi să utilizeze în benzile de frecvenţe respective, fără o decizie administrativă permisivă, orice tehnologie compatibilă cu sistemele cunoscute ca 3G, 4G precum şi tehnologiile îmbunătăţite bazate pe familia standardelor enumerate, având, totodată, obligaţia de a asigura continuitatea furnizării serviciilor.

După eliberarea noilor licenţe, volumul total de spectru disponibil furnizorilor de reţele mobile în benzile 800, 900 şi 1800 MHz va creşte, faţă de volumul de spectru deţinut în prezent de ei în aceste benzi, cu circa 195%, fapt ce le va permite să asigure o dezvoltare durabilă a reţelelor pe care le operează. Datorită calităţilor mai bune de propagare a undelor în frecvenţele respective, resursele obţinute de furnizori le vor da posibilitatea să dezvolte cu costuri mai mici atât sistemele tradiţionale GSM, dar şi reţelele mobile de bandă largă 3G şi 4G (în viitor – sisteme 5G sau şi mai avansate), şi să asigure o acoperire mai bună a teritoriului şi populaţiei cu semnal radio emis de reţelele mobile de bandă largă.