Aniversarea a 15-a a Constituţiei R. Moldova, serbată anticipat la Chişinău
https://www.ipn.md/ro/aniversarea-a-15-a-a-constitutiei-r-moldova-serbata-anticipat-7965_976793.html
Pe parcursul a 15 ani de la adoptarea Constituţiei R. Moldova, democraţia constituţională şi-a demonstrat viabilitatea, a declarat miercuri, 22 iulie, Vladimir Voronin, preşedintele în exerciţiu al R. Moldova, la şedinţa festivă consacrată aniversării a 15-a a Constituţiei R. Moldova. Pe de altă parte, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, ex-preşedinţi ai R. Moldova, sunt de părere că despre respectarea drepturilor şi libertăţilor omului se vorbeşte mult şi demult în Moldova, dar carul nu se mişcă din loc, transmite Info-Prim Neo.
La şedinţa festivă au mai participat miniştri, judecători, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice şi oaspeţi de peste hotare.
În alocuţiunea sa, Vladimir Voronin a remarcat că 15 ani, totuşi, este o perioadă scurtă, în comparaţie cu istoria de şase secole a R. Moldova. „Constituţia este un act care exprimă voinţa poporului. Accentul nu trebuie pus atât pe lacunele Constituţiei, cât pe valorificarea deplină a potenţialului acestuia”, a spus Voronin. Preşedintele a ţinut să reitereze necesitatea educării patriotice a societăţii, astfel încât aceasta „să nu fie prejudiciată de separatism”.
Primul preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a declarat că integrarea în procesul european general impune respectarea întocmai a normei constituţionale în ce priveşte drepturile şi libertăţile omului. „Omul simplu, văzând fărădelegile ce se comit, văzând că multă lume îşi fac dreptate doar la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), a ajuns să aibă mari îndoieli în puterea legii. Atunci când nu-i oferim drepturile şi libertăţile proclamate, se creează condiţii pentru tulburări sociale, pentru conflicte între societate şi stat”, a menţionat Snegur.
Petru Lucinschi, al doilea preşedinte, a făcut o paralelă între Constituţia R. Moldova şi cea sovietică, care, deşi era democratică, formal, era aplicată aşa cum acţiona regimul. „Constituţia R. Moldova are un conţinut pur european, alta este vorba despre aplicarea ei. Cu părere de rău trăim în condiţiile când se îndeplinesc indicaţiile şefului, nu legislaţia. Mă indignează faptul că oamenii nu au ieşit din sistemul sovietic”, a declarat Lucinschi.
„Datorită colaborării cu Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, R. Moldova are un cadru constituţional care îi permite să se ghideze de constituţiile europene”, a spus Aivars Endzins, membru al Comisiei de la Veneţia. Oaspetele a menţionat că într-o societate polietnică, cum este cea moldovenească, Constituţia reglementează relaţiile dintre minorităţile etnice şi lingvistice. „Constituţia nu trebuie să rămână doar un text pe hârtie, dar să fie unul viu. Valorile din Constituţie nu vor fi utile, dacă nu vor fi aplicate”, a mai spus oficialul european.
Preşedintele Curţii Constituţionale din România, Ioan Vida, a spus că adoptarea Constituţiei R. Moldova acum 15 ani a schimbat din temelii valorile politice ale statului, alături de alte state ex-sovietice, în urma revoluţiilor din anii `88 - `89.
Nicolai Bondari, judecător al Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse, a menţionat că principiile democratice constituţionale ruseşti şi cele moldoveneşti sunt foarte asemănătoare.
Alte două conferinţe consacrate aniversării a 15-a a Constituţiei R. Moldova vor avea loc în după-amiaza zilei de miercuri, 22 iulie, şi joi, 23 iulie.
Constituţia R. Moldova a fost adoptată de către Parlament la 29 iulie 1994. Serbarea anticipată a fost provocată de alegerile parlamentare, stabilite pentru 29 iulie.