Primarul de Rezina riscă să fie lăsat fără mandat, atenționează Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care a stabilit un conflict de interese în funcția de demnitate publică. Potrivit materialelor din dosar, firma individuală pe care o administrează edilul a semnat cu Primăria orașului Rezina un contract de comodat prin care a închiriat un automobil în folosul Primăriei. Simion Tatarov, care este la al doilea mandat de primar, a declarat pentru IPN că a contestat actul constatator al ANI și a explicat că mașina a ajuns la Primărie gratis.
ANI precizează că, deși în contract, la reprezentantul primăriei, era indicat numele primarului, atât contractul cât și actul de primire – predare, întocmite în aceeași zi, au fost semnate de către viceprimar. Ca urmare a utilizării automobilului a fost admisă și depășirea parcursului limită stabilită de Consiliului orășenesc Rezina. Pentru anii 2016, 2017 și 2018, la achiziționarea motorinei a fost decontată în plus suma de peste 15 mii de lei, se precizează în actul de constatare al ANI.
Din materialele de control ale Inspecției Financiare, care a fost sesizată de către inspectorul de integritate, rezultă că, în iulie 2015, primarul i-a delegat fiicei sale împuternicirile depline în cadrul firmei până la expirarea mandatului său de primar. La semnarea acestor acte cu primăria, din partea firmei respective a participat o altă persoană, care nu avea împuternicirile legale pentru a încheia asemenea acte juridice. Inspectorul de integritate a dedus, că persoana care a semnat în numele firmei a fost „utilizată doar pentru scopul de a evita un conflict de interese”.
În actul constatator se arată că primarul a invocat că faptul că „a utilizat autovehiculul din firma sa pentru a nu admite cheltuieli suplimentare din bugetul primăriei”. Totodată, Simion Tatarov a menționat că în perioada vizată a asigurat și „funcția de șofer” și nu au fost percepute plăți pentru toate aceste acțiuni. Referitor la semnarea contractului de către viceprimar sub numele său, acesta a declarat că „viceprimarul este responsabil de activitățile ce vizează gospodăria primăriei”.
Inspectorul de integritate a apreciat critic argumentele primarului și a concluzionat, că Simion Tatarov nu s-a conformat legislației ANI – prin nedeclararea conflictului de interese și nu a așteptat o soluție în acest sens, încălcând astfel regimul juridic al conflictelor de interese. „Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, primarul riscă să rămână fără mandat și să nu mai acceadă în funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani” se arată într-un comunicat de presă al ANI.
Contactat de IPN, Simion Tatarov a declarat că a contestat actul constatator al ANI. Toate cheltuielile de întreținere a automobilului, taxa de drumuri (3 000 lei), taxa de asigurare RCA au fost suportate de firma care a transmis primăriei autovehiculul. Mașina era în stare bună. În fiecare an Consiliul orășenesc aproba suma de mijloace bănești necesară pentru procurarea volumului de motorină pentru folosirea autovehiculului. Deși în state era o funcție de șofer, primarul și alți angajați ai Primăriei au condus personal mașina, fără să fie angajat un șofer. „După ce am primit notificarea de la ANI, noi ne-am conformat: am achiziționat un automobil, cu 375 000 lei, am angajat un șofer, căruia îi plătim salariu lunar”, a menționat Simion Tatarov. Primarul a accentuat, că legea privind conflictul de interese a intrat în vigoare în iulie 2017, în timp ce contractul de comodat între întreprinderea individuală respectivă și Primărie a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016. „După cum se știe, legea nu are efect retroactiv”, a menționat Simion Tatarov.