logo

Angela Colațchi: Dacă nu ar exista teren fertil pentru coruperea electorală, atunci acest fenomen nu ar avea așa amploare


https://www.ipn.md/ro/angela-colatchi-daca-nu-ar-exista-teren-fertil-pentru-8004_1100829.html

Alegerile locale din 5 noiembrie denotă necesitatea organizării unor discuții serioase în ceea ce privește coruperea politică, responsabilitatea partidelor, precum și cea a alegătorului, dar și eficiența instituțiilor de control. O opinie în acest sens a fost exprimată de către Angela Colațchi, conferențiar universitar la Catedra Științe politice și administrative de la USM, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Influența actelor de corupție asupra procesului electoral la nivel local”, organizată de IPN.

Potrivit ei, formele acestui fenomen sunt diverse și subtile, de aceea, trebuie analizate corespunzător. „Rezultatele acestor alegeri ne demonstrează că trebuie să fie organizate o serie de discuții în ceea ce privește modalitatea finanțării partidelor politice, organizarea controalelor asupra finanțării partidelor politice. În ce măsură păstrăm acest control al procesului de finanțare care are loc în perioada ciclului electoral, pe parcursul acestor patru ani, și dacă să rămână în competența CEC acest mecanism de control. Ar trebui o discuție largă în ce măsură reușește CEC să prevadă unele situații pentru că activitatea grupului ilegal Șor a fost suficient de imprevizibilă”, a declarat Colațchi.

Angela Colațchi spune că responsabilitatea alegătorului care acceptă mita sub diverse forme nu ar trebui neglijată. Ba mai mult, se impun niște măsuri eficiente în acest sens. „În toată această istorie, foarte multe discuții se duc despre finanțarea partidelor, a concurenților, coruperea politică, dar dacă nu ar exista teren fertil pentru coruperea electorală, atunci acest fenomen nu ar fi avut așa amploare. Aici este vorba despre faptul că electoratul, cetățeanul de rând, în ultimul timp, se află într-o situație de  victimă. Că el este victimă, nu poartă nici o responsabilitate, doar cea politică, prin faptul că va alege fiind corupt o persoană sau o formațiune politică din zona gri și aceasta nu-i va reprezenta interesele și va trebui să aștepte încă un ciclu electoral. Noi suntem în situația când trebuie să fie desfășurată o discuție foarte largă - ce facem noi cu acel alegător care se lasă corupt. El tot poartă responsabilitate. Ar trebui găsit un mecanism ca și acestuia să îi revină un grad de responsabilitate”, a mai spus Angela Colațchi.

Ea a explicat și de ce la nivel local se formează coaliții diametral opuse celor din Parlament, deși e vorba despre reprezentanții aceleași partide. „De ce acest lucru se întâmplă? Pentru că totuși sarcinile pentru gestionarea problemelor publice la nivel local și relațiile care se creează între consilieri sunt de altă natură. Ele sunt personalizate, sunt oameni care se cunosc. Mai mult decât atât, pot fi rude, doar că din diferite formațiuni politice. Și deseori ne pomenim în situații când apar aceste coaliții, care se numeau în diferite perioade - monstruoase”, a mai spus Angela Colațchi.

Dezbaterea publică cu genericul „Influența actelor de corupție asupra procesului electoral la nivel local” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.