logo

Angajatorii vor putea acorda salariaților tichete de sport


https://www.ipn.md/ro/angajatorii-vor-putea-acorda-salariatilor-tichete-de-sport-7967_1095048.html

Angajatorii vor putea acorda salariaților tichete de sport pentru a fi folosite ca instrument de plată în unitățile comerciale sportive ce vor avea încheiat un contract de prestare a serviciilor cu operatorul. Inițiativa legislativă este prezentată de Camera de Comerț și Industrie,  împreună cu un grup de deputați, și prevede completarea Legii cu privire le tichetele de masă, care va fi redenumită în Legea cu privire la tichetele de masă și tichetele de sport, transmite IPN.

Alexandr Trubca, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și inițiatorul proiectului de lege, a explicat că tichetele de sport pot fi utilizate exclusiv pentru servicii de sport în sens de procurarea abonamentelor la sala de sport, la bazin, închirierea terenului de fotbal. Tichetele nu pot acoperi achiziția de bunuri sportive, inventarul sportiv. Tichetele nu acoperă serviciile auxiliare de antrenori, masaj etc.

„Necesitatea dezvoltării unui instrument de stimulare a practicării utilizării sportului de către populația Republicii Moldova, care poate fi realizată fie prin frecventarea sălilor de fitness, bazinelor sau practicarea sportului în cadrul diferitor edificii sportive, precum stadioanele de fotbal sau corturile de tenis este încurajată și susținută de către legislativ. În acest sens, a fost formulată propunerea dezvoltării ideii tichetelor de masă prin dezvoltarea practicii tichetelor de sport oferite de către angajator angajaților suplimentar la salariul de bază”, a menționat inițiatorul proiectului de lege.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a declarat că, odată cu semnarea Acordului de Comerț Liber, cu deschiderea frontierilor, companiile din Moldova sunt într-o competiție permanentă cu companiile din regiuni și din lume. „Am făcut o analiză care a arătat că productivitatea muncii în cadrul companiilor este cu mult mai joasă decât acele din Europa. Și atunci Camera de Comerț și Industrie a venit cu idea de a stimula modul sănătos de viață”, a afirmat președintele CCI.  

„Tichetele de sport au ca scop încurajarea unui mod de viață sănătos, creșterea productivității muncii angajaților și implicit competitivității întreprinderilor și economiei naționale. Totodată, se va încuraja dezvoltarea serviciilor sportive pentru cetățeni ca un domeniu nou de afacere în Republica Moldova”, a mai spus Sergiu Harea.

Valoarea nominală deductibilă în scopuri fiscale a unui tichet de masă și tichet de sport pentru o zi lucrătoare nu va depăși 2% din cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real. Valoarea tichetelor de masă nu include contribuția individuală de asigurări sociale de stat obligatorii.

Unitățile de activități sportive care doresc să accepte tichetele ca instrument de plată pentru vânzarea serviciilor în domeniul activităților sportive trebuie să respecte prevederile legislației în vigoare cu privire la normele de securitate și calitate în prestarea serviciilor respective, conformitatea cărora va fi atestată de către o instituție de drept public.

Elaborarea acestui concept de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova împreună cu un grup de deputați a fost justificată de mai multe analize a studiilor calitative care relevă că doar circa 37%  din locuitorii Moldovei practică uneori sportul. Din totalul de 37%, circa 5% îl practică lunar, alte 11% săptămânal și 20% din persoane practică sportul zilnic.