Angajaţii mai multor întreprinderi specializate în reparaţia drumurilor nu şi-au ridicat salariile de mai bine de două luni
https://www.ipn.md/ro/angajatii-mai-multor-intreprinderi-specializate-in-reparatia-drumurilor-nu-si-7966_967028.html
Angajaţii unor întreprinderi specializate în reparaţia drumurilor, subordonate Ministerul Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, nu şi-au primit salariile de mai bine de două luni. Viceministrul Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, Pavel Untură nu a putut spune cu exactitate care sânt datoriile faţă de drumari, precizând că dările de seamă pentru luna octombrie urmează să fie prezentate în câteva zile.
Funcţionarul a menţionat, în cadrul şedinţei lărgite a Consiliului colegial al Ministerului, că lucrătorii din unele întreprinderi nu şi-au primit salariile mai bine de două luni. Viceministrul nu s-a referit nici la numărul întreprinderilor cu restanţe salariale, nici la numărul de angajaţi care nu şi-au ridicat lefurile.
Premierul Vasile Tarlev a solicitat ca până la 1 decembrie să fie stinse restanţele faţă de angajaţii din întreprinderile de reparaţie a drumurilor, în care Guvernul deţine acţiuni. Vasile Tarlev a declarat că, dacă până la această dată nu vor fi anulate datoriile la salariu, conducătorii de întreprinderi vor fi demişi.
Potrivit ministrului Vasile Ursu, în jur de 500 milioane lei au fost utilizaţi în anul curent pentru reabilitarea drumurilor, fiind reparaţi peste 150 de km pe traseele naţionale. Conform Strategiei pentru reabilitarea drumurilor, timp de 10 ani, R. Moldova are nevoie anual de circa 280 milioane dolari pentru a reconstrui traseele. Bugetul de stat, granturile şi creditele nu sânt suficiente, fiind necesar un Fond de întreţinere a drumurilor în care vor investi proprietarii de unităţi de transport prin cantitatea combustibilului consumat, a menţionat Vasile Ursu. În anul curent, din Fondul Rutier au fost alocate 157 de milioane de lei.