logo

Angajații CFM au ieșit în stradă să-și ceară salariile restante. Autoritățile promit să rezolve problema


https://www.ipn.md/ro/angajatii-cfm-au-iesit-in-strada-sa-si-ceara-7967_1111888.html

Angajații întreprinderii Calea Ferată din Moldova, organizați de Federația Sindicală a Feroviarilor, au ieșit în stradă să-și ceară salariile restante, pe care nu le-au mai primit de 5-6 luni, transmite IPN.

Reprezentanții CFM, adunați în Piața Marii Adunări Naționale, au solicitat, în mod repetat, audiență la autorități.

„Ne-am adunat pentru a denunța o nedreptate, care continuă de prea mult timp și pentru a cere salariile noastre, pe care le merităm pentru muncă și efortul depus”, au declarat angajații CFM.

Pe lângă restanțe, muncitorii de la Calea Ferată se plâng și pe salariile mici, susținând că „sunt cele mai mizere din sectorul bugetar”.



Sunt probleme legate de blocarea mijloacelor financiare, mărfuri sau procese de judecată, spune Nicolae Bulat, reprezentantul stației Chișinău. De asemenea, Bulat a menționat că „întreprinderea nu ar trebui să fie cu statut de autofinanțare, ci să fie asigurată financiar de către stat”.

Federația Sindicală a Feroviarilor este susținută în această acțiune de protest de mai multe instituții sindicaliste, inclusiv de Federația Sindicatelor de Construcții. Reprezentanții sindicatelor din construcție au precizat că neachitarea salariilor mai mult de două luni este considerată muncă forțată, iar guvernarea nu ar trebui să admită încălcarea acestui drept.

Secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță, a venit în fața protestatarilor să le spună că autoritățile sunt la curent cu problema restanțelor salariale și că depun eforturi să o rezolve.

„Noi suntem alături de segmentul feroviar, iar prioritatea noastră este de a oferi salariile tuturor angajaților CFM”, a declarat Mircea Păscăluță.

Secretarul de stat a povestit despre investițiile Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în segmentului feroviar și despre eforturile comune, ale autorităților și administrației CFM, de a face posibilă plata salariilor și activitatea operațională a întreprinderii.

După două ore de protest în fața Guvernului, angajații CFM s-au întreptat spre Președinție pentru a continua manifestarea.

„În ultimii 10-15 ani, întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova a fost gestionată cu multă neglijență, iar situația creată constituie o moștenire a lipsei de viziune în management. Astăzi, conducerea CFM face tot efortul pentru a redresa situația, iar prioritatea zero este plata salariilor angajaților și înlăturarea pierderilor financiare”, se arată într-un comunicat de presă emis de MIDR.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!