logo

Angajamente faţă de persoanele cu dizabilităţi


https://www.ipn.md/ro/angajamente-fata-de-persoanele-cu-dizabilitati-7967_1015089.html

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte şi Asociaţia Keystone Human Services International Molodova au lansat carta de principii şi angajamente pe care ar trebui să şi le asume partidele politice în domeniul dizabilităţii, transmite IPN.

Nicolae Panfil, secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, a îndemnat partidele să-şi revizuiască programele electorale şi să includă prevederi ale Convenţiei ONU ce ţine de dreptul omului.

Igor Meriacri, preşedintele Asociaţiei „Motivaţiei”, a spus că în Moldova continuă să persiste problema accesibilităţii în instituţii. „Trebuie de aplicat amenzi proprietarilor de imobile care se angajează să respecte drepturile persoanelor cu dizabilităţi, iar după semnarea documentului amână instalarea unei rampe. La fel şi accesul la studii. Cea mai mare parte dintre cei care nu au studii superioare sunt persoane cu dizabilităţi, pentru că nu au avut până acum acces egal prevăzut prin lege”, a menţionat Igor Meriacri.

„Chiar dacă documentele cadru există, foarte mulţi copii cu cerinţe speciale se confruntă cu aceleaşi probleme. Copiii cu autism nu sunt acceptaţi în instituţiile educaţionale: grădiniţe, şcoli. Vrem acţiuni concrete în platformele electorale, care să asigure egalitatea drepturile tuturor copiilor”, a spus Lucia Gavriliţă, preşedintele Centrului de zi „Speranţa”.

Mariana Morari, coordonator de comunicare la Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi (AOPD), a spus că dreptul la informaţie este un drept fundamental, care trebuie asigurat pentru toţi, în mod egal. „Persoanele care au dificienţe de vedere nu pot să intre în cabina de vot ca să nu fie însoţiţi. Nu se ţine cont că mai sunt persoane care au nevoie de alfabetul Braille, de exemplu”, a spus Mariana Morari.

Reprezentanţii partidelor politice prezenţi la eveniment au promis că vor ţine cont de sugestiile auzite atunci când îşi vor prezenta programele electorale. „Persoanele cu dizabilităţi sunt un segment social important. Astăzi au demonstrat-o, înaintându-şi drepturile. Vom lua în considerare ce au cerut şi suntem de acord: toţi au drepturi egale şi liber acces la educaţie şi la exprimare”, a spus Oleg Chicu, reprezentantul Partidului Verde Ecologist.

Roman Andrieş de la Partidul Liberal a spus că puţine sunt partidele care îşi respectă programele electorale după ce ajung la guvernare. Angajamentele respective trebuie să fie asumate de partide, dar şi de guvernare.

În Moldova locuiesc peste 180 de mii de persoane cu dizabilităţi.