logo

Andrian Lupuşor: Scopul reformei nu ar trebui să fie majorarea pensiilor


https://www.ipn.md/ro/andrian-lupusor-scopul-reformei-nu-ar-trebui-sa-fie-majorarea-pensiilor-7967_1028824.html

Conceptul de reformare a sistemului de pensii, elaborat de un grup de lucru format din reprezentanţi ai mai multor ministere, dar şi experţi, prevede, între altele, eliminarea decalajului dintre câştigurile persoanelor şi pensiile lor, dar şi a diferenţei dintre mărimea pensiilor. Directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupuşor, care face parte din grupul de lucru, a spus pentru Radio Europa Liberă că scopul reformei nu ar trebui să fie majorarea pensiilor şi dacă Guvernul va merge pe această cale, atunci reforma cel mai probabil va eşua, transmite IPN.

În opinia expertului, scopul ar trebui să fie asigurarea echităţii prin stabilirea unei legături strânse între venitul asigurat şi mărimea pensiei. Adrian Lupuşor spune că pe fundalul nemulţumirilor sociale faţă de actualul Guvern, reforma pensiilor ar trebui să aibă loc în două etape. Să se înceapă cu măsuri mai populare, ca ulterior să fie întreprinse acţiuni mai dureroase. Printre măsurile care vor fi susţinute de populaţie ar fi optimizarea pensiilor privilegiate de care se bucură unii funcţionari publici şi magistraţi şi reformarea sistemul de indexare.

„Să avem indexare de două ori pe an şi să fie în funcţie de indicele preţurilor de consum. O altă măsură ar fi valorizarea veniturilor, adică schimbarea formulei de calcul a pensiilor, astfel încât în calculul pensiilor să fie inclusă şi inflaţia, pentru că veniturile de acum 10 ani valorează mai puţin în prezent”, a spus Adrian Lupuşor.

O altă măsură ar fi asigurarea transparenţei. Să existe eventual o platformă online prin care fiecare să poată să-şi calculeze pensia fără să apeleze la funcţionarul public. Iar peste doi-trei ani, spune expertul, ar urma să fie promovate măsuri mai puţin populare, cum ar fi egalarea vârstei de pensionare. „Cred că ar fi necesar să asigurăm nivelul de 63 de ani începând cu anul 2020, ar fi o viziune pe termen mediu. Această majorare ar putea fi făcută pentru cei născuţi începând cu 1970 pentru a nu afecta pe care care sunt aproape de vârsta de pensionare”, a spus directorul Expert-Grup.

O altă măsură ar fi înăsprirea condiţiilor pentru obţinerea pensiilor de dizabilitate, a doua categorie de pensii care pune presiune pe buget şi unde există multe scheme frauduloase prin care anumite persoane fac abuz de condiţiile destul de relaxate pentru obţinerea acestor pensii. Nu în ultimul rând, ar fi nevoie de egalat condiţiile de pensionare pentru cei antrenaţi în sectorul agricol, care la moment beneficiază de scutiri. Or, susţinerea sectorului agricol trebuie să fie obiectul altor politici.

Reforma sistemului de pensii este un subiect care va fi discutat şi în cadrul programului de împrumut cu FMI care ar putea să fie aprobat în octombrie, spunea recent ministrul finanţelor Octavian Armaşu, care a precizat că FMI deocamdată nu a pus anumite condiţii în acest sens.