logo

Andrian Candu: Vom avea grijă ca reducerea preţului la gaze să fie resimţită şi de consumatori


https://www.ipn.md/ro/andrian-candu-vom-avea-grija-ca-reducerea-pretului-la-gaze-7966_1016487.html

Moldova va importa în anul 2015 gaze ruseşti la preţul de 331,8 dolari pentru o mie de metri cubi. „Securitatea energetică spre care tindem este asigurată”, a menţionat vicepremierul Andrian Candu, ministru al economiei, după semnarea, la Chişinău, a acordurilor pentru prelungirea, până la 31 decembrie 2015, a contractului de livrare a gazelor în Republica Moldova şi celui privind tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul Moldovei către consumatorii din Balcani, transmite IPN.

În ultimele două trimestre, Moldovagaz a plătit pentru gazele achiziţionate de la Gazprom 378 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi. „Vom avea grijă ca această reducere de preţ să fie luată în consideraţie de către ANRE la stabilirea tarifelor pentru consumatorii finali, ca reducerea negociată să fie simţită şi de populaţie”, a mai spus Andrian Candu, în cadrul briefingului de presă.

„Moldova poate fi sigură că nu va rămâne fără gaze, iar noi, la rândul nostru, putem fi  siguri că gazele naturale vor ajunge ritmic către consumatorii din Balcani, unde aceste sunt aşteptate”, a declarat vicepreşedintele consiliului de administraţie al concernului rus Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Contractul de livrare a gazelor în Republica Moldova a fost semnat în decembrie 2006 şi a expirat la 31 decembrie 2011. De atunci, contractul a fost prelungit succesiv în următorii ani. Contractul din 2006 prevedea majorarea treptată a preţului de import. În consecinţă, preţul de achiziţie a crescut de la o medie de 76,1 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi în 2005 până la circa 380 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz în 2013.

Anterior, partea rusă condiţiona semnarea unui nou acord cu renunţarea de către Republica Moldova la documentele semnate în cadrul Tratatului Energetic European (în special a pachetului Energetic III) şi soluţionarea problemei datoriilor la gaze, de peste patru miliarde de dolari (inclusive a părţii transnistrene).