logo

Andrian Candu va semna decretul de numire a doi vicepremieri și a cinci miniștri


https://www.ipn.md/ro/andrian-candu-va-semna-decretul-de-numire-a-doi-vicepremieri-si-a-cinci-ministri-7965_1039188.html

Președintele Parlamentului Andrian Candu va exercita interimatul funcției de președinte al țării pentru a semna decretul de numire a noilor membri ai Guvernului, transmite IPN.

„Curtea Constituțională, în calitatea sa de garant al Constituției, a oferit, astăzi, o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon, care a decis în mod repetat să ignore normele legii supreme. În calitate de președinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniștrilor și voi primi jurământul acestora”, a comentat Andrian Candu decizia de marți, 2 ianuarie, a Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a constatat, la cererea unui grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului. Potrivit lui Andrian Candu, decizia Curții Constituționale aduce o soluție în privința imposibilității temporare de exercitare a atribuțiilor funcției de președinte, doar pe elementul legat de numirea noilor membri ai Guvernului.

În Guvern urmează să vină: Cristina Lesnic, Chiril Gaburici, Svetlana Cebotari, Liviu Volconovici, Tudor Ulianovschi, Alexandru Tănase și Iurie Leancă, ultimul fiind propus pentru noua funcție de vicepremier pentru integrare europeană.