Președintele legislativului, Andrian Candu, consideră că, după alegerile parlamentare din 2018, nu va mai putea specula nimeni pe reprezentativitatea și legitimitatea Parlamentului. Într-un interviu pentru IPN, cu ocazia celor 26 de ani de Independență, oficialul a declarat că Parlamentul este o arenă politică, iar schimbarea din sistemul electoral va permite intrarea în politică a unor noi personalități. În opinia sa, chiar dacă este vorba de un sistem mixt, monopolul liderilor de partide a fost spart.
„Cred că am dat o șansă în plus pentru implementarea unui drept fundamental – cel de-a fi ales. Totodată, oamenii vor avea mai multe opțiuni pentru a alege persoana și partidul care să-i reprezinte. Eu și Partidul Democrat credem în oameni și în capacitatea lor de a face alegerea corectă”, a menționat Andrian Candu.
Rugat să cântărească, prin prisma obiectivelor Independenței efectele interne și externe ale adoptării legii privind schimbarea sistemului electoral, Andrian Candu a declarat că prin prisma acestor obiective trebuie cântărite și legile care se referă la procuratură, integritate etc. „Vă pot propune să cântărim prin prisma obiectivelor Independenței efectele interne și externe ale adoptării Legii Procuraturii sau a pachetului de integritate, ori a reformelor din sistemul de pensionare. Este același lucru și impactul este deloc neglijabil în cazul fiecărei legi menționate. Când unii politicieni exagerează și aduc la absurd anumite lucruri, pot să le înțeleg motivația personală, dar nu le voi face jocul. Dacă aș face acest lucru, aș cade pradă speculațiilor oponenților noștri politici despre o pretinsă schimbare a sistemului politic prin modificarea Codului Electoral. Când, de fapt, Declarația de Independență, legea prin care țara noastră a obținut numele de Republica Moldova, însemnele de stat și fundamentul sistemului pluripartitism și democratic au fost puse de un Parlament ales pe circumscripții uninominale”, a opinat șeful legislativului.
Președintele Parlamentului a menționat că sistemul electoral proporțional a fost o măsură temporară, aprobată într-o situație excepțională, dar care în urma unor jocuri politice s-a transformat în permanență. Potrivit oficialului, alegerile au fost și vor fi libere și corecte, cetățenii au putut și vor putea să aleagă și să fie aleși, oamenii au putut și vor putea liber să-și exprime poziția. „Indiferent de miopia politică a unora, Republica Moldova este și rămâne un stat democratic, iar noi, cetățenii acestei țări, suntem și vom rămâne oameni liberi care își administrează țara și soarta conform propriilor alegeri și năzuințe”, a notat Andrian Candu.
Președintele Parlamentului recunoaște că și după 26 de ani de independență societatea din Moldova rămâne divizată pe criterii etnice, politice, teritoriale, lingvistice și menționează că este important că acesta a fost conștientizat și recunoscut. „Tocmai din această cauză am creat mai multe platforme interinstituționale de lucru în Parlament: și pentru colaborare cu cei din Adunarea Populară din Găgăuzia, și pentru coordonarea unor soluții de reintegrare a țării, și de colaborare cu societatea civilă, și altele. Comunicând ne cunoaștem mai bine, iar cunoscându-ne atenuăm diferențele care ne divizează”, a mai spus Andrian Candu.