Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, propune acordarea facilităţilor pentru investitorii din domeniul IT, care îşi vor putea desfăşura activitatea pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi documentaţi cu permis de şedere temporară. O iniţiativă legislativă a oficialului urmează a fi introdusă în procedură legislativă în perioada următoare pentru dezbateri, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, proiectul de lege prevede un şir de completări la Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, prin precizarea condiţiilor de aflare pe teritoriul ţării a persoanelor cu funcţie de conducere, investitorilor şi specialiştilor de înaltă calificare în domeniul IT.
„Facilitarea cadrului legal pentru aflarea acestor categorii de străini pe teritoriul Republicii Moldova va permite atât grupurilor multinaţionale, inclusiv start-up-urilor, să identifice, să valorifice şi să dezvolte resursele umane. Exemple în acest sens sunt în Irlanda şi Lituania, ţări care, în vederea susţinerii domeniului IT, precum şi a start-up-urilor în acest domeniu, au creat un cadru legislativ permisiv, rapid şi eficient, pentru eliberarea vizelor persoanelor care investesc în IT, specialiştilor de înaltă calificare în domeniu, precum şi membrilor familiilor lor, fie aceştia din ţări UE sau non-UE”, menţionează preşedintele Parlamentului în nota informativă a iniţiativei legislative.
Andrian Candu consideră că aprobarea proiectului va contribui la eliminarea barierelor pentru investitori şi la atragerea investiţiilor străine, prin crearea unui mediu propice, competitiv pe plan regional, pentru dezvoltarea industriei IT şi va oferi noi oportunităţi economice pentru ţară. Proiectul a fost elaborat în contextul adoptării Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei.
Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat din Republica Moldova, numărul de companii în domeniul IT, cu capital total sau parţial străin, este de circa 1% din numărul total al companiilor cu capital autohton, comparativ cu media din ţările dezvoltate – aproximativ 45%.