logo

Andrian Candu: Până la fine de an, trebuie să se vină cu soluții în problema transnistreană


https://www.ipn.md/ro/andrian-candu-pana-la-fine-de-an-trebuie-sa-se-vina-cu-solutii-in-problema-trans-7965_1037263.html

Până la finele anului curent, este nevoie să se vină cu soluții concrete și în beneficiul oamenilor în problema transnistreană. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care așteaptă propuneri în acest sens de la Guvern, care să fie abordate în formatul de negocieri 5+2, transmite IPN.

După ședința platformei parlamentare de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova, care a avut loc astăzi, 29 septembrie, Andrian Candu a spus că vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan, a informat deputații despre evoluțiile în procesul de negocieri, precum și despre dificultățile existente pe anumite dimensiuni.

În particular, au fost discutate chestiunile din așa numitul pachet „Patru plus”, care include patru obiective prioritare: apostilarea diplomelor de absolvire, plăcuțele de înmatriculare auto, telecomunicațiile și dosarele penale care sunt în instrumentare la Procuratura Generală pe numele persoanelor din stânga Nistrului, în special pe numele persoanelor din funcții de conducere. De asemenea, au fost abordate subiecte legate de aplicarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană pe întreg teritoriul țării.

În declarațiile de după ședință, Andrian Candu s-a referit și la vizita sa în România, unde, spune președintele Parlamentului, a mers nu doar pentru a prezenta scuze în contextul declarațiilor făcute de președintele Igor Dodon, ci pentru a reitera mai multe momente ce țin de cooperarea bilaterală. „Am discutat și am încercat să avansăm pe dimensiunea proiectelor energetice, s-au dus discuții cu persoanele nemijlocit implicate, pentru a grăbi proiectul numărul unu – gazoductul Chișinău-Iași, așa ca anul 2018 să fie un anul finalizării lui, iar 2019 – anul operării gazoductului”, a spus Andrian Candu.

De asemenea, a fost abordată preventiv agenda sărbătorii Centenarului Unirii, care va avea loc în 2018, așa încât cu această ocazie să aibă loc mai multe evenimente care vor marca importanța istorică a respectivei zile.