Republica Moldova merită un loc cu drepturi depline în marea familie a Uniunii Europene. Transformările pe care le traversăm cu scop de integrare sunt menite să ne alinieze alături de ţările înalt dezvoltate, care reprezintă un exemplu pentru noi. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută într-un interviu acordat Agenţiei de presă IPN cu ocazia celor 25 de ani de Independenţă.
„Trebuie să muncim în continuare, să creştem şi să ajungem pregătiţi din toate punctele de vedere la acea etapă. Trebuie să recunosc că şi eu sunt nerăbdător pentru a trăi momentul depunerii cererii, dar, din nou, fiecare pas în această direcţie trebuie făcut conştient, sigur şi conform aşteptărilor partenerilor ce ne sunt alături în realizarea obiectivului respectiv. Noi am primit mandat de încredere din partea cetăţenilor pentru a duce ţara anume în direcţia integrării în Uniunea Europeană”, a declarat şeful legislativului.
Andrian Candu susţine că nu doar guvernarea declară că Moldova trebuie să meargă pe calea europeană. Majoritatea cetăţenilor îşi doresc acest lucru, iar dovada o reprezintă rezultatul ultimelor alegeri. „Partidele de la guvernare nu au ţinut secret acest obiectiv, el a fost cunoscut de cetăţeni în ziua când au mers să voteze. Iar faptul că astăzi continuăm să păşim pe drumul european se datorează anume lor”, a notat oficialul.
Preşedintele Parlamentului a menţionat că Republica Moldova deja utilizează şansa apropierii de UE, toate reformele, restructurările, proiectele implementate, îmbunătăţirea cadrului legislativ – au loc datorită susţinerii şi consultanţei de care beneficiem din partea partenerilor europeni. Etapa la care se află acum Republica Moldova este aplicarea în practică a Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeană şi iniţierea discuţiilor privind elaborarea unui nou plan de acţiuni cu angajamente clare pentru sesiunea de toamnă.
La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.