Legislația electorală trebuie revizuită și interpretată de către Parlament. Aceasta pentru că normele electorale sunt din anul 1996 și nu mai coincid cu realitatea în care trăim. Declarația a fost făcută de președintele legislativului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
Președintele Parlamentului a menționat acest lucru în contextul nevalidării de către instanța de judecată a mandatului primarului ales Andrei Năstase. „Tot ce va trebui noi să facem este să analizăm cele întâmplate și anume la ceea ce înseamnă ziua tăcerii, ziua alegerilor, ce înseamnă agitație electorală, ce înseamnă îndemn la vot”, a declarat șeful legislativului. „Există o decizie a instanței de judecată care spune că concurenții, în mod special un concurent care a recunoscut în instanța de judecată, au încălcat legislația prin a agita electoral în ziua alegerilor. Din cauza asta votul a fost anulat”, a precizat el.
Andrian Candu a menționat că poate fi creată o comisie specială în Parlament compusă din reprezentanții tuturor partidelor, inclusiv din opoziție, cu invitarea experților în domeniul electoral și cu expertiză externă.
Potrivit șefului legislativului, cu câteva zile înainte de invalidarea alegerilor locale, autoritățile au primit mesaje pozitive de la Bruxelles că prima rată a ajutorului macrofinanciar va ajunge în Moldova. Totodată, Andrian Candu consideră că având în vedere situația creată, acest ajutor nu va ajunge în țară. „Se pare că vom fi pedepsiți și nu vom primi această asistență financiară. Noi nu avem nevoie de bani ca atare, pentru că noi am administrat bine ceea ce ține de buget, dar până la urmă gestul contează, decizia și mesajul – ce mesaj oferă UE”, a spus șeful legislativului.
În opinia lui, prea multă politică se întâmplă la ora actuală în relația Republicii Moldova cu UE nu la nivelul Acordului de Asociere, dar la nivelul discuțiilor ce țin de nevalidarea mandatului de primar, la nivelul discuțiilor ce țin de asistența macrofinanciară.