Guvernarea depune eforturi pentru a asigura distribuirea şi comercializarea produselor moldoveneşti prin reţelele de magazine pe interior şi în afara ţării şi va căuta soluţii chiar şi la nivel de impozitare, ca să fie compensate într-un fel sau altul pierderile agricultorilor din cauza sancţiunilor impuse de Rusia. Despre aceasta scrie ministrul economiei, Andrian Candu, pe blogul său, citat de IPN.
Andrian Candu adaugă că pentru a evita în viitor problemele din comerţ se pune accentul pe modernizarea agriculturii, prin creşterea capacităţilor de procesare. Guvernul depune eforturi să identifice pieţe alternative. În acest sens UE deschide piaţa pentru produsele agricole, iar unele state în afara UE, cum sunt Ucraina, Belarus, SUA şi China au dat asigurări să intensifice comerţul cu produse din Moldova.
„Recent am fost anunţaţi ca după mulţi ani, în sfârşit, Ucraina a exclus taxa diferenţiată pentru produsele alcoolice distilate (divin) şi din 1 septembrie, astfel, produsele moldoveneşti pot reveni pe piaţa ucraineană”, a menţionat Andrian Candu. Şi pe lângă toate acestea, se caută soluţii să fie menţinut, şi chiar intensificat, dialogul cu partea rusă, astfel încât să se facă tot ceea ce este posibil pentru a găsi împreună cele mai bune opţiuni.
„În ultimele zile vedem cum aşa-zişii patrioţi ai Moldovei se dau în spectacol. Vedem Dodoni şi Şelini care se deconspiră singuri şi arată întregii Moldove că ei sunt cei care au stat la baza impunerii sancţiunilor Moscovei împotriva cetăţenilor Moldovei. Dodonii şi Şelenii trebuie să înţeleagă că riscă foarte mult în acest moment, şi nu-şi riscă doar cariera politică, ci îşi riscă chiar demnitatea de a fi cetăţeni ai Moldovei. Nişte oameni care-şi trădează propriul popor, care merg la Moscova şi vând informaţii despre care ar fi punctele vulnerabile pentru cetăţenii ţării lor, nu au cum să o sfârşească bine în alegeri”, a scris ministrul economiei.
Andrian Candu îi încurajează pe toţi să promoveze produsele moldoveneşti prin consum, să le caute în pieţe şi magazine. „Iar „adevăraţii patrioţi” la care am făcut referire ar putea sa mănânce câte un măr produs în Moldova în fiecare zi, pentru sănătatea lor şi binele ţării, pa care pretind că o iubesc”, a încheiat ministrul.
Rusia a interzis importul de fructe şi conserve moldoveneşti la mijlocul lunii iulie curent, iar de vinuri încă acum un an. Recent, Federaţia Rusă a instituit taxe pentru un şir de produse moldoveneşti, neprevăzute de acordurile bilaterale şi semnate la nivel de CSI.