logo

Andrian Candu: Avem nevoie de un dialog constructiv cu Federaţia Rusă


https://www.ipn.md/ro/andrian-candu-avem-nevoie-de-un-dialog-constructiv-cu-federatia-rusa-7965_1019671.html

Speakerul Andrian Candu optează pentru reluarea dialogului şi restabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Declaraţii în acest sens preşedintele Parlamentului le-a făcut n cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika”, unde a făcut un bilanţ al vizitei sale la Moscova, transmite IPN.

„Lipsa pentru o perioadă mai îndelungată a dialogului cu Federaţia Rusă a condus la această situaţie. Trebuie să existe o discuţie clară, sinceră, să nu jucăm dublu. Trebuie să relansăm discuţiile dintre grupurile de prietenie, dintre comisiile interministeriale. Am avut discuţii cu Serghei Narîşkin şi cu Valentina Matvienko, discuţii care s-au axat pe subiecte foarte importante. Le-am făcut şi lor o invitaţie la Chişinău, pentru a discuta la concret despre soluţionarea anumitor probleme. Sper că până în luna septembrie a acestui an vom trece de la declaraţii la soluţionarea problemelor concrete”, a spus speakerul moldovean.

Andrian Candu a mai comunicat că a încercat să-i convingă pe oficialii ruşi că parcursul de integrarea europeană pe care l-a ales Republic a Moldova nu este îndreptat împotriva Rusiei. „Am fost întrebat de Valentina Matvienko de ce relaţia cu Rusia nu figurează ca o prioritate în politica externă a Moldovei? I-am răspuns că nu figurează nici China şi nici un oarecare alt stat. Pentru noi sunt importante acţiunile, dar nu declaraţiile de pe hârtie. Le-am spus sincer că Acordul de Asociere cu UE este unul foarte important pentru noi, pentru modernizarea ţării, că trebuie să înţeleagă că nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse şi că ne dorim să avem relaţii bune atât cu Estul, cât şi cu Vestul. După reacţia pe care a avut-o. pare-se că a fost de acord cu răspunsul primit”, a declarat şeful legislativului.

Referindu-se la embargourile impuse de către Rusia pentru o parte din produsele moldoveneşti, Andrian Candu a declarat că nu este de vină calitatea produselor, dar factorul politic şi speră ca prin dialog să se soluţioneze problema respectivă. „Am discutat şi problema embargourilor. Pe piaţa rusă lipseşte vinul moldovenesc şi ar putea să dispară şi celelalte produse moldoveneşti. Nu cred că doar vinul din UTA Găgăuzia este bun pentru a fi comercializat în Rusia”, a spus preşedintele Parlamentului.