logo

Andrei Spînu: Republica Moldova va avea surse alternative la importul energiei electrice


https://www.ipn.md/ro/andrei-spinu-republica-moldova-va-avea-surse-alternative-la-7966_1085771.html

Guvernul va continua să deblocheze proiectele de infrastructură, care să permită diversificarea surselor de livrare a energiei electrice și să întreprindă noi acțiuni în acest sens. Astfel, vineri, 12 noiembrie, a fost semnat contractul pentru construcția a 158 km de linie electrică aeriană de înaltă tensiune cu un singur circuit de 400 kilo Volți pe direcția Chișinău-Vulcănești. „Construcția acestei linii electrice ne va oferi mai multă independență prin crearea unei alternative de livrare a energiei electrice din spațiul european, mai exact din România”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu în cadrul unei conferințe de presă consacrată contractului.

Odată construită această linie, Republica Moldova va putea trece mai ușor de crizele energetice, cum a fost cea din luna octombrie. „Republica Moldova trebuie să aibă surse alternative de livrare a energiei electrice și să fie pregătită pentru orice situație. Proiectul susține programul general stabilit de Guvernul Republicii Moldova pentru interconectarea asincronă a sistemului electro-energetic național la piața europeană unică de energie electrică prin intermediul rețelei europene a operatorilor sistemelor de transport a energiei electrice”, a menționat vicepremierul.

Construcția noii linii se realizează în cadrul proiectului de dezvoltare a sistemului electro-energetic, care mai include modernizarea stației electrice Chișinău și construcția stației back to back de la Vulcănești. Valoarea întregului proiect este de 270 mln euro și este finanțat de către Banca Mondială. Prin acest proiect va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică. Republica Moldova va fi conectată la o line de tensiune înaltă cu România. Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 mega Wați de energie electrică. Consumul total maxim al Republicii Moldova este aproximativ de 1100 mega wați pe întreg teritoriul republicii: 800 pentru malul drept și 300 pentru malul stâng.

„Prin acest proiect, Republica Moldova va deveni parte a unei piețe energetice competitive și sigure atât la nivel național, cât și la nivel regional european, ceea ce în final va însemna un preț mai mic pentru energia plătită de moldoveni și securitatea livrărilor garantată”, a precizat Andrei Spînu.

Contractul a fost atribuit companiei multinaționale KEC International, înființată în 1945 – al doilea cel mai mare producător de piloni de transmisie a energiei electrice din India și una dintre cele mai mari companii din lume de construcție a iniilor de transport de energie electrică. Până acum compania a construit 24 de linii de transport a energiei electrice în diferite regiuni ale lumii, realizate după anul 2013.

Durata planificată de implementare a proiectului este de 3 ani și patru luni.