Vicepremierul Andrei Spînu spune că prioritatea guvernării pentru această lună este să identifice de la companii din Ucraina încă 30% din totalul energiei electrice necesare Republicii Moldova. Oficialul spune că decizia de a procura, în continuare, energie electrică de la Cuciurgan la un preț cu 6 dolari mai mare față de luna trecută, este una bună. Potrivit lui Spînu, Republica Moldova oricum achită un preț mai mic la energia electrică față de alte state, notează IPN.
Vicepremierul Andrei Spînu spune că pe perioada lunii mai, Energocom va încheia contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe, procedura de achiziție inițiată anterior fiind anulată. Cel mai mare volum de energie electrică va fi procurat și în luna mai de la Centrala de la Cuciurgan.
„Conform deciziei Comisiei Situații Excepționale, noi va trebui să asigurăm deficitul de 30%, cu toate că în luna mai Cuciurganul ar putea produce până la 85%, s-ar putea să avem nevoie de mai puțin de 30%. Continuăm discuțiile cu Ucraina, inclusiv, la nivel politic, ca să găsim o alternativă. Să vedem dacă e cazul să mai organizăm licitație, ca să vedem dacă avem oferte mai bune”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Potrivit autorităților, Chișinăul achită Cuciurganului în luna mai un preț de 59,5 de dolari pentru un MW/h, cu 6 dolari mai mare față de prețul vechi.
„Acum avem discuții directe și cu MGRES, și cu companii din Ucraina, pentru că nu avem alte soluții. Asta a fost cea mai bună soluție identificată și, apropo, nu este o soluție rea. Avem în continuare prețuri mici sau comparabile cu ce am avut până acum”, a mai spus Andrei Spînu.
Anterior, premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că, deși prețul de achiziție a energiei electrice este mai mare, tarifele pentru consumatorii casnici pentru luna mai nu vor crește. La 1 aprilie au intrat deja în vigoare tarifele majorate la energia electrică. Acum consumatorii Premier Energy, adică cei din sudul și centrul țării, achită un tarif mai mare cu 66 de bani pentru un kWh, iar consumatorii din nordul țării achită cu 47 de bani mai mult, față de tariful din luna martie.