logo

Andrei Spînu: Dacă va fi sistat tranzitul prin Ucraina, Moldova nu va rămâne fără gaz


https://www.ipn.md/ro/andrei-spinu-daca-va-fi-sistat-tranzitul-prin-ucraina-7965_1089726.html

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, se arată convins că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale, în eventualitatea în care va fi sistat tranzitul prin Ucraina. Declarația are loc după ce Kievul a sistat în proporție de 1/3 tranzitul gazelor rusești spre Europa. De asemenea, Andrei Spînu spune că dacă Gazprom va decide să rezilieze contractul de achiziție și să nu mai livreze gaze naturale Republicii Moldova, Chișinăul va procura gaz de pe piața internațională, notează IPN.

În luna mai Republica Moldova procură 70% din totalul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar deficitul de 30% este procurat de la compania Ukrhidroenergo (Ucraina). Deși Energorom a anunțat că prețul de achiziție este secret comercial, vicepremierul Andrei Spînu a făcut public prețul mediu de achiziție pentru luna mai, fiind vorba despre 66,7 dolari. Andrei Spînu dă asigurări că tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali, deocamdată, rămân neschimbate.

„Am făcut public prețul mediu la energia electrică, ținând cont de faptul că acest preț va fi inclus în viitoarele tarife la energia electrică stabilite de ANRE, oricum acest preț va fi unul public. Potrivit legii, se ajunge la schimbarea tarifului atunci când devierile negative sau pozitive sunt mai mari de 5%. Din calculele făcute la Minister, vedem că devierile sunt mai mici de 5%, deci, în luna mai tariful nu se va schimbă”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

În același timp, vicepremierul Spînu spune că Republica Moldova poate fi asigurată din punct de vedere tehnic cu gaze naturale, dacă Ucraina sistează tranzitul. Oficialul dă asigurări că Republica Moldova va avea gaz chiar dacă Gazprom va rezilia contractul, fiind invocat motivul nerespectării clauzelor din protocol. Potrivit acordului semnat cu Gazprom, Chișinăul s-a angajat să efectueze un audit al datoriilor Moldovagaz până la data de 1 mai. Din cauza izbucnirii războiului din Ucraina, procedura de auditare n-a fost încă demarată.

„Partea bună a lucrurilor este că gazoductul Iași-Chișinău este funcțional, dacă va fi sistat tranzitul prin Ucraina, noi putem aduce gaz pe acest traseu, sau pe traseul transbalcanic din sudul țării. În cazul nostru nu există riscuri, soluții tehnice de a aproviziona țara cu gaz sunt. Dacă Gazprom va rezilia contractul în lipsa auditului, nu obosesc să spun că Moldova nu va rămâne fără gaz. Suntem într-o situație mult mai bună decât în toamnă, avem mult mai mulți prieteni care sunt gata să ne ajute. Suntem gata să ieșim să achiziționăm de pe piață”, a mai spus Andrei Spînu.

Ieri, Moldovagaz a venit cu un apel către cetățeni de a achita facturile la gaz în timp util, pentru a nu admite restanțe față de Gazprom. Potrivit contractului, Republica Moldova achită până la data de 20 a fiecărei luni pentru gazele naturale consumate în luna precedentă și 50% din volumul gazelor consumate în luna curentă.