Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, anunță lansarea Programului „Transport Modern” care, potrivit lui, va schimba din temelie domeniul transportului. „Programul este unul curajos, menit să facă regulă și să avem standarde mai înalte pentru serviciile de transport. Să sprijinim conectivitatea și mobilitatea oamenilor”, a declarat oficialul în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Potrivit lui Andrei Spînu, pe parcursul timpului nu s-a dorit serios să se reformeze sectorul transporturilor, să se lupte cu transportul ilicit, să se introducă un sistem care să ofere tuturor cecuri și să se verifice că toate rutele sunt operate conform orarului, să se investească în autobuze și microbuze noi și să se facă regulă în gările auto.
Programul include lansarea unui program național de susținere a transportatorilor pentru reînnoirea parcului auto. În acest sens, se analizează oferirea de fonduri de garantare a creditelor, credite preferențiale, reducerea de taxe la importul de autobuze și microbuze noi și atragerea de fonduri europene. De asemenea, va fi lansat un program național de combatere a transportului ilicit de pasageri, inclusiv în domeniul de taxi. Din ianuarie, se lucrează la prima campanie de combatere a transportului ilicit, iar în luna martie se intenționează începerii acțiunii.
Digitalizarea fiscalizării domeniului prin implementarea unui sistem de management integrat în transport, precum e-bilet sau e-GPS, face parte din program. Andrei Spînu a relatat că secretarul de stat în domeniul transporturilor va efectua o vizită în Polonia, săptămâna viitoare, pentru a aduce cele mai bune practică în domeniu, în țară. Totodată, astăzi va semna un ordin privind numirea unui nou adjunct la ANTA, responsabil de digitalizare.
Va fi modificată metodologia de calcul a tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară. Va fi oferită o metodologie de calcul care ia în considerare criteriile de confort și reflectă opinia APL. Potrivit ministrului, metodologia actuală de calcul este învechită. Se va lua în calcul liberalizarea prețurilor pentru anumite rute, în special pentru cele lungi, de peste 150 de km.
S-a ajuns la o înțelegere cu transportatorii privind modificarea treptată a tarifelor, în contextual creșterii prețurilor la produsele petroliere, a menționat oficialul. De asemenea, transportatorilor li s-a oferit un mecanism prin care pot stabili diferențiat tarife pentru rutele raionale și cele interraionale. Astăzi, ministrul va semna ordinal referitor la tarifele care vor intra în vigoare din 1 martie. De asemenea, va fi lansat un program național pentru optimizarea rutelor. Ministerul se va implica ca rutele de transport să fie eficiente, bine adaptate la fluxul de trafic și nevoile beneficiarilor.
Ministerul este în faza finală de pregătire a proiectului de modificare a Codului transportului rutier. Din toamnă se poartă discuții cu cei interesați. Oficialul speră ca în primăvară documentul să intre în vigoare. La fel, se lucrează la o strategie de mobilitate care să includă toate tipurile de transport.