Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a renunțat la compensațiile pentru gazele naturale oferite de stat. Oficialul se arată sceptic că mulți cetățeni îi vor urma exemplul, întrucât este conștient de faptul că majoritatea oamenilor duce cu mare greu povara facturilor. Andrei Spînu spune că așteaptă decizia ANRE privind noile tarife, iar o majorare a tarifului va ajuta să fie onorate, la timp, plățile către Gazprom pentru luna februarie, notează IPN.
Vicepremierul Andrei Spînu spune că și-a primit factura la gaz pentru luna decembrie și a cerut Moldovagaz să fie privat de dreptul de a mai primi compensații din partea statului.
„Nu am fost șocat, mă așteptam la o factură mai ridicată. Mi-a venit suma de 6200 de lei. În factura pentru decembrie mi-a venit cu compensație, Moldovagaz a anunțat despre acel modul de renunțare la compensație, eu am renunțat la compensație inclusiv pentru noiembrie și decembrie și aștept să vină recalculul în factura pentru luna următoare. În cerere am solicitat să se aplice retroactiv. Nu mă aștept ca multă lume să renunțe la compensații, pentru că înțeleg că multă lume nu-și permite să achite integral, dar solicitarea de a crea acest modul a venit de la mai multe persoane și este și acesta un drept. Nu știm dacă vor fi 30, 100 sau 1000 de persoane care vor renunța la compensații”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Andrei Spînu spune că solicitarea Moldovagaz privind revizuirea în creștere a tarifului la gazele naturale până la 15, 59 lei urmează a fi examinată de ANRE, care va lua decizia finală. Vicepremierul recunoaște că în condițiile creșterii prețului de achiziție a gazului, se impune o majorare a tarifului. În caz contrar, la data de 20 februarie, care este termenul limită de achitare a plăților lunare către Gazprom, Republica Moldova riscă să fim amenințată din nou cu sistarea livrării gazului.
„Acest nou tarif solicitat de Moldovagaz, să vedem care va fi decizia ANRE, va permite Moldovagaz să achite consumul curent. La data de 20 februarie va trebui să achităm consumul din ianuarie și avansul pentru februarie. Pentru februarie așteptăm un preț de 550-570 de dolari pentru mia de metri cubi. Această criză energetică nu este criza Republicii Moldova, este o criză care ne afectează fără ca noi s-o putem controla. Formula de stabilire a prețului de achiziție a gazului după cotațiile la petrol sau bursă este o formulă veche. Cea mai bună ofertă, dacă se accepta, prețul de achiziție pentru Republica Moldova în luna ianuarie era să fie 1100 de dolari. Asta era cea mai bună formulă din cele propuse de partea rusă”, a mai spus Andrei Spînu.
În prezent, tariful la gazele naturale este de 11,08 lei, cu TVA inclus. Moldovagaz a expediat ANRE solicitarea privind majorarea tarifului până la 15,59 lei, cu TVA inclus. Noile tarife ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022.