logo

Andrei Năstase: Colectarea semnăturilor pentru referendum este îngreunată artificial


https://www.ipn.md/ro/andrei-nastase-colectarea-semnaturilor-pentru-referendum-este-ingreunata-artific-7965_1024678.html

Procesul de colectare a semnăturilor pentru iniţierea referendumului privind alegerea preşedintelui ţării prin vot direct este îngreunat artificial de către unele instituţii de stat. Declaraţia a fost făcută de către membrii Grupului de iniţiativă creat de către Platforma „Demnitate şi Adevăr” în cadrul unei conferinţe de presă la IPN. Potrivit lor, numărul listelor de prescripţie eliberat de Comisia Electorală Centrală este insuficient pentru a acoperi toate raioanele republicii.

Membrii Grupului de iniţiativă susţin că numărul celor 40 de mii de liste de subscripţie, dintre care 32 de mii în limba română şi alte opt mii în limba rusă, eliberate de CEC, este insuficient pentru atingerea obiectivului propus. Acestea acoperă necesarul a doar 18 din cele 35 de raioane. Potrivit lor, pentru realizarea obiectivului este necesară suplimentarea imediată de către CEC a numărului listelor de subscripţie până la acoperirea numărului total al cetăţenilor cu drept de vot.

Preşedintele grupului de iniţiativă, Andrei Năstase, a declarat că la fel, până în prezent 5 bănci comerciale au refuzat deschiderea unui cont destinat colectării de fonduri de la persoanele fizice şi juridice care doresc să susţină financiar desfăşurarea referendumului. „Se încearcă, într-un mod cât se poate de artificial, compromiterea acestui exerciţiu anume prin refuzul de a deschide un cont bancar. Niciun proiect nu poate să fie realizat dacă nu are un buget stabilit. Acum ne-am pomenit că nu putem să realizăm acest deziderat anume din motive financiare”, a notat Andrei Năstase.

„În tot acest proces, până a crea un cont bancar în care să putem colecta surse financiare am avut nevoie să fie eliberat un cod fiscal de către Inspectoratul Fiscal de Stat. Şi acolo am avut unele obstacole. Am trecut prin toate procedurile birocratice uneori absurde când ni se cereau certificate total ieşite din comun. A fost destul de complicat”, a declarat Dinu Plângău, membru al grupului de iniţiativă.

În cadrul conferinţei, membrii grupului de iniţiativă au făcut public un apel în care menţionează că prin actele emise de Curtea Constituţională şi Comisia Electorală Centrală (CEC), în mod artificial a fost îngreunat procesul de colectare a semnăturilor. La fel, ar fi fost îngrădite drepturile cetăţenilor aflaţi în străinătate de a contribui, inclusiv financiar, la realizarea iniţiativei civice de revizuire a Constituţiei, urmărindu-se ca finalitate compromiterea acesteia.

Referitor la eşuarea votării Guvernului propus de candidatul premirul desemnat Ion Sturza, membrii Platformei DA au declarat că aceasta constituie o sfidare la adresa democraţiei în general şi a parlamentarismului în special. Potrivit lor, „preşedintele ţării are obligaţia legală şi morală să nu cedeze în faţa unei grupări criminale în detrimentul intereselor ţării şi ale cetăţenilor”.