logo

Andrei Năstase cere verificarea activității anterioare a unor judecători și procurori


https://www.ipn.md/ro/andrei-nastase-cere-verificarea-activitatii-anterioare-a-unor-judecatori-7967_1066506.html

Vicepremierul Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne, cere Procuraturii Generale să inițieze demersurile pentru verificarea activității unor judecători și procurori care ar fi implicați în activități de spălare de miliarde și corupție la nivel înalt, conform unor investigații jurnalistice ajunse în atenția MAI, transmite IPN.

Pe Facebook, Andrei Năstase, a scris, că este vorba despre trei magistrați de la Judecătoria sectorului Botanica, municipiul Chișinău: Radu Țurcanu, Luiza Gafton și Viorica Mihaila. În 2013 și 2014, aceștia ar fi emis ordonanțe judecătorești considerate părți componente ale infracțiunilor de spălare de bani prin intermediul sistemului judecătoresc și bancar al Republicii Moldova.

Vicepremierul solită demers și pe numele magistraților Vitalie Zaporojan și Igor Mînăscurtă, judecători în cadrul Judecătoriei Drochia și a Judecătoriei Ciocana, municipiul Chișinău. Aceștia, tot în 2013, ar fi emis aceleași ordonanțe, de spălare de bani prin intermediul sistemului judecătoresc și bancar al Republicii Moldova. Potrivit lui Andrei Năstase, despre toate ordonanțele ar fi cunoscut procurorul Adriana Bețișor, însă acestea nu a pornit cauze.

Andrei Năstase mai spune că Adriana Bețișor, acționând în vederea obținerii unei decizii favorabile unui inculpat, pe nume Doboș Ruslan Vladimir, condamnat în februarie 2017 pe mai multe capete de acuzare, la 5, 9 și 12 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, împreună cu procurorul Vitalie Călugăreanu din Procuratura municipiul Chișinău, ar fi solicitat Curții de Apel Chișinău casarea sentinței primei instanțe, achitarea inculpatului și recalificarea acțiunilor acestuia. Ulterior, prin decizia Curții de Apel din 4 iunie 2018, cele solicitate au fost realizate. Andrei Năstase spune că, potrivit unor informații operative, pentru aceste acțiuni Doboș Ruslan Vladimir ar fi plătit procurorilor de caz 50 de mii de euro.

Actualizare 14:51: Procuratura Anticorupție respinge acuzațiile lansate în spațiul public, astăzi, de către ministrul afacerilor interne cu privire la pretinse acte de corupție comise de către persoane publice, inclusiv procurori din cadrul instituției. Procuratura Anticorupție este interesată să se desfășoare, în mod urgent, o anchetă internă, în cadrul căreia va putea oferi toate explicațiile necesare în vederea infirmării acuzațiilor aduse, se menționează într-o declarație emisă de instituție.