logo

Andrei Curăraru: Tatonarea terenului cu Ungaria trebuie să aibă loc foarte atent


https://www.ipn.md/ro/andrei-curararu-tatonarea-terenului-cu-ungaria-trebuie-sa-aiba-7978_1102322.html

Republica Moldova poate beneficia de pe urma parteneriatului cu Ungaria, dar tatonarea acestui teren trebuie să aibă loc foarte atent pentru a nu-i supăra pe vecinii noștri ucraineni. O spune expertul Watchdog, Andrei Curăraru, în contextul vizitei premierului Dorin Recean în Ungaria. Potrivit lui Curăraru, Republica Moldova are nevoie de mai mulți aliați în procesul de integrare europeană, iar relația Chișinău – Budapesta poate fi una pragmatică, notează IPN.

Expertul Watchdog, Andrei Curararu, spune că vizita la Budapesta a premierului Dorin Recean este una avantajoasă pentru Republica Moldova, în contextul preluării de către Ungaria, de la 1 iulie, a președinției Consiliului European.

„Formatul în care a fost luată decizia privind inițierea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, în lipsa Ungariei de la masă, a șifonat puțin imaginea țării. Acum, ungurii își doresc să-și lustruiască puțin imaginea înainte de preluarea președinției. Trebuie să înțelegem că obiecția față de Ucraina, nu afectează și Republica Moldova. Este important pentru țara noastră să ne aflăm pe acest val strategic și geopolitic cu Ucraina, dar obiecțiile față de cele două state sunt la diferite niveluri”, a spus expertul Andrei Curăraru în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Potrivit expertului, Republica Moldova trebuie să mențină un parteneriat pragmatic cu Ungaria, întrucât toate obiecțiile formulate de Victor Orban înainte de decizia Consiliului European privind lansarea negocierilor de aderare vizau Ucraina, nu Republica Moldova.

„În Republica Moldova nu există o minoritate maghiară și nu există animozități cu Ungaria, așa cum se întâmplă între Ungaria și Ucraina. Deși acest teren este interesant, tatonarea lui trebuie să fie foarte atentă pentru a nu-i supăra pe vecinii noștri ucraineni. Declarația ministrului de externe ungar Peter Szijjarto, care a spus că fiecare candidat trebuie evaluat individual, reprezintă un mesaj bun. Republica Moldova are nevoie de mai mulți aliați în procesul de integrare europeană. Pragmatic, putem beneficia și de acest parteneriat, chiar dacă este unul de moment și de conjunctură”, a mai spus  Andrei Curăraru.

Premierul Dorin Recean a efectuat o vizită oficială la Budapesta în perioada 24-25 ianuarie. În timpul discuțiilor cu omologul său ungar a fost abordat subiectul proiectelor mari de infrastructură și energetică regionale, precum Inițiativa celor Trei Mări și coridorul de transport al gazelor Grecia - Bulgaria - România - Ungaria.