logo

Andrei Chistol: După Summitul CPE, interesul cetățenilor europeni față de Moldova va crește


https://www.ipn.md/ro/andrei-chistol-dupa-summitul-cpe-interesul-cetatenilor-europeni-fata-8004_1097181.html

Creditul de imagine de care se va bucura Republica Moldova în timpul desfășurării Summitului Comunității Politice Europene, dar și ulterior, trebuie valorificat prin continuarea unor proiecte majore care să poată conecta domeniile cheie ale țării noastre, inclusiv a segmentului cultural, la civilizația europeană. Opinia îi aparține lui Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii și a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui, acest credit de imagine este important doar dacă va fi continuate. El a precizat că în istoria Republicii Moldova nu poate fi găsit un eveniment similar de pe urma căruia țara noastră să beneficieze de o promovare atât de impunătoare.  „Chiar dacă summitul se încheie pe data de 1 iunie, despre ceea ce reprezintă acest eveniment sigur că se va mai scrie. Noi trebuie să capitalizăm acest credit și de imagine și de popularizare a Republicii Moldova. Pentru că, din perspectiva turistică, de exemplu, noi mai mare investiție în promovarea brandului de țară nu am avut până în prezent. Cred că toți vom avea de beneficiat de pe urma evenimentului. Este important să avem deschidere, viziune și să nu ne oprim aici”, a spus secretarul de stat.

Andrei Chistol s-a arătat sigur că, după un astfel de eveniment, interesul cetățenilor europeni față de Republica Moldova va crește. „Este important să echilibrăm acest credit de imagine cu anumite politici și inițiative locale care să aducă o sustenabilitate a acestui credit de imagine și să investim în anumite programe care să aibă continuitate prin activități comune și o cunoaștere mai mare despre Republica Moldova. Cred că noi definim încă cu greu importanța acestui summit pentru Republica Moldova și cred că vom înțelege mai bine acest lucru în zilele desfășurării lui, dar și după. Evenimentele politice esențiale care se petrec sunt înțelese mai clar un pic mai târziu. Este o expresie a apartenenței noastre la valorile europene, o expresie a tendinței și viziunii noastre spre ce mergem”, a adăugat el.

Secretarul de stat spune că prin intermediul acestui eveniment, cultura, tradițiile și valorile țării vor trece hotarul, iar astfel Republica Moldova va putea să reafirme apartenența la civilizația europeană. „Toate materialele de comunicare despre acest eveniment se fac cu acel brand de țară care este și el o expresie a identității noastre, a pomului vieții și respectiv acest lucru ne face să promovăm țara și interesul pentru Republica Moldova. Vă imaginați, pe lângă oficialii europeni care vor veni aici, vom avea un grup mare de jurnaliști care vor scrie și vor face reportaje despre Republica Moldova, care vor fi acei mesageri care vor trezi un interes față de Republica Moldova, în special dacă ne uităm din perspectiva turismului”, a adăugat Andrei Chistol.

El a mai spus că, având în vedere că acest summit are loc în localitatea Bulboaca, acum se deschid noi perspective turistice pentru această localitate rurală. „Această localitate face parte și dintr-o destinație pe care vrem să o dezvoltăm și ar conecta Chișinăul cu Cetatea Tighina și este un traseu turistic care merită și urmează a fi dezvoltat. În cazul respectiv, Bulboaca și Castelul MIMI vor fi în centrul atenției tuturor celor care vor veni sau vor scrie despre Republica Moldova”. În acest sens, el a ținut să precizeze că „odată ce un număr atât de impresionat de șefi de state vor veni în Republica Moldova, va crește și siguranța turiștilor de a veni în Republica Moldova. Este un credit de stabilitate și de siguranță, întrucât toți cei care intenționează să viziteze Republica Moldova se uită și din această perspectivă, dacă suntem o țară sigură”, declarat Andrei Chistol.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru interconectarea culturală” este ediția a 5-a este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.