logo

Andi Cristea îndeamnă autorităţile moldoveneşti să elimine vulnerabilităţile


https://www.ipn.md/ro/andi-cristea-indeamna-autoritatile-moldovenesti-sa-elimine-vulnerabilitatile-7965_1027299.html

Europarlamentarul Andi Cristea, co-preşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, le-a spus autorităţilor moldoveneşti că cele mai importante lucruri sunt legate de continuarea reformelor, de stabilitate şi de menţinerea cursului european. Totodată, oficialul a subliniat că deşi sunt înregistrate anumite progrese în procesul de reformare, există vulnerabilităţi care trebuiesc eliminate. Declaraţii în acest sens au fost făcute la o conferinţă de presă privind cea de-a doua reuniune a Comitetului de Asociere, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 18-19 mai, transmite IPN.

Deputatul european a spus că după ce anul trecut a fost o instabilitate politică foarte mare, acum este nevoie ca Republica Moldova să recâştige încrederea partenerilor, dar mai ales a propriilor cetăţeni. Aceasta, din punctul său de vedere, e posibil prin implementarea reală şi credibilă a reformelor. „Vedem progrese, am stabilit să avem o altfel de întâlnire la 26 septembrie la Bruxelles pentru a analiza imaginea de ansamblu. Identificăm în continuare o serie de vulnerabilităţi, în special cele din sistemul financiar-bancar”, a opinat Andi Cristea.

Deputatul liberal Mihai Ghimpu, co-preşedinte al Comitetului, a menţionat că reuniunea de la Chişinău a demonstrat că decizia luată de cei 57 de deputaţi în ianuarie, de a învesti Guvernul Filip, a fost bună. Parlamentarul a recunoscut că mai sunt restanţe la capitolul implementării reformelor, dar crede că ceea ce deja s-a făcut a pus ţara pe calea corectă.

Mihai Ghimpu a adăugat că lupta împotriva corupţiei rămâne o problemă cheie, la fel şi anumite modificări care ţin de sistemul bancar pentru a nu admite jefuirea acestuia pe viitor. „Avem Foaia de parcurs şi sunt convins că în toamnă, când vom merge la următoarea reuniune la Bruxelles, vom avea rezultate mai bune. Dacă vom continua ceea ce am început, atunci Republica Moldova se va schimba. Pentru noi este important ca drumul european să devină ireversibil, iar aceasta este posibil doar prin reforme”, a accentuat deputatul.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reuneşte de două ori pe an, la Bruxelles şi la Chişinău. Prima reuniune a forului a avut loc la Bruxelles, în perioada 21-22 septembrie 2015.