logo

Anatolie Zagorodnîi: Anul 2016 a adus stabilitate politică


https://www.ipn.md/ro/anatolie-zagorodnii-anul-2016-a-adus-stabilitate-politica-7978_1031541.html

În primul rând, în 2016, în Moldova s-a instaurat o stabilitate politică după învestirea Guvernului Filip. Cu toate criticile aduse guvernării, majoritatea parlamentară a asigurat stabilitate pentru a fi promovate toate reformele, iar unele succese deja înregistrate se datorează stabilităţii politice. Astfel de calificări pentru anul politic 2016 a avut deputatul din Platforma social-democrată, Anatolie Zagorodnîi, care a participat la dezbaterile publice cu tema: „Republica Moldova la răscruce de ani politici”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Anatolie Zagorodnîi a subliniat că un alt eveniment important din acest an a fost adoptarea pachetului de legi cu privire la integritate care vizează declararea averilor şi integritatea funcţionarilor. Astfel urmează să fie traşi la răspundere funcţionarii dacă nu-şi declară averile. Iar Parlamentul va menţine cursul de combatere a corupţiei. „Nu pot să nu amintesc şi reţinerea mai multor funcţionari, judecători, procurori, avocaţi, dar şi politicieni pentru acte de corupţie”, a menţionat parlamentarul.

În context, deputatul a amintit că se propune un fel de amnistie fiscală pentru persoanele care până acum nu şi-au declarat averile. Ele vor fi încurajate să achite impozite într-o anumită mărime pentru şi le legaliza. Ulterior, dacă nu o fac, aceste averi pot fi confiscate.

Deputatul a criticat fostele guvernări, în special liberal-democraţii, spunând că în perioada lor cetăţenii au fost aduşi în cea mai mare sărăcie. Acum însă autorităţile încearcă să promoveze reforme vitale pentru ţară. „De la orice reformă promovată suferă angajaţii şi oamenii de rând, dar până la urmă reformele vor aduce beneficii. Da, sunt usturătoare, sunt nepopulare, dar vin cu un apel la cetăţeni: pentru ca aceste reforme să aibă beneficii nu trebuie să ne axăm pe declaraţii şi învinuiri. Cetăţenii trebuie să aibă o pensie cu care să poată supravieţui”, a spus parlamentarul.

Fiind întrebat despre prognozele sale privind evoluţiile sistemului politic moldovenesc, Anatolie Zagordnîi a menţionat că evoluţia deja se vede prin eşecul unor partide care dispar de pe arena politică şi apariţia unor noi formaţiuni politice în baza aceluiaşi electorat. Politicianul crede totuşi că ar fi bine să fie în Moldova trei sau patru partide care să împărtăşească preferinţele cetăţenilor, nu extreme de dreapta sau de stânga, ci partide care să acţioneze în interesul cetăţenilor.

Deputatul este de părere că guvernarea trebuie să se concentreze asupra problemelor cetăţenilor şi nu pe opţiuni geostrategice eronate. „Dacă se iese în faţa cetăţenilor şi se spune ba că ţara este cu Rusia, ba cu Europa, doar se creează probleme pentru un stat şi aşa sărăcit şi fără propriile resurse”, a spus el.

Dezbaterile publice cu tema: „Republica Moldova la răscruce de ani politici” sunt ediţia a 67-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat de IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.